Desemnat ‘referent’ din partea Parlamentului European pentru negocierile privind Brexit-ul, Verhofstadt doreşte să îi succeadă socialistului german Martin Schulz, care după aproape cinci ani în fruntea PE a decis să revină în politica germană.
”În aceste vremuri tulburi, puţin sigure, când Europa este ameninţată de naţionalişti şi de populişti de toate felurile, avem nevoie de vizionari, de mediatori. Mă consider unul dintre ei”, a afirmat Guy Verhofstadt, într-o înregistrare video postată pe Facebook şi Twitter.
‘Sunt convins că disputa dintre cele două mari grupuri politice (PPE şi S&D) nu este nici în interesul Parlamentului, nici în cel al Uniunii Europene. Este timpul pentru un candidat cu o capacitate dovedită de a conduce o largă coaliţie şi care poate uni forţele proeuropene în această instituţie, punând mai presus de orice interesul cetăţenilor europeni”, a adăugat liderul liberal.
Alegerea viitorului preşedinte al Parlamentului European pentru următoarele 30 de luni va avea loc pe 17 ianuarie la Strasbourg.
Deocamdată în cursa pentru obţinerea acestui post s-au mai înscris doi eurodeputaţi italieni – Antonio Tajani, din partea Partidului Popular European (PPE), şi Gianni Pittella, reprezentant al grupului Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D).
Tajani dispune teoretic de şanse mai mari de a deveni preşedinte al PE, întrucât grupul PPE are cei mai muţi eurodeputaţi, însă scrutinul se anunţ mai disputat decât se preconiza iniţial.
Guy Verhofstadt, prim-ministru al Belgiei în perioada 1999-2008 şi susţinător fervent al federalismului european, fusese desemnat la începutul lunii septembrie ‘referent’ al PE pentru negocierile privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, rol mai puţin important decât cel al negociatorului-şef al Comisiei Europene pentru dosarul Brexit, francezul Michel Barnier.
În cadrul unei reuniuni în format 27 desfăşurată pe 16 decembrie, prin urmare fără premierul britanic Theresa May, liderii statelor membre ale UE au adoptat un text care stabileşte repartiţia rolurilor între instituţiile Uniunii Europene în viitoarele negocieri ale acordului privind ieşirea Marii Britanii. Documentul prevede faptul că ‘negociatorul din partea UE’ va fi Comisia Europeană, reprezentată de Michel Barnier, care ‘va trebui să informeze sistematic’ statele membre.
În ceeea ce priveşte Parlamentul European, implicarea sa ar urma să fie mai scăzută. În text este stipulat că Barnier ‘va fi invitat să informeze Parlamentul European periodic pe parcursul negocierilor’, iar reprezentanţi ai PE vor fi de asemenea invitaţi la ‘reuniuni preparatorii’. Parlamentul European a deplâns rolul secundar care îi este rezervat în viitoarele negocieri privind Brexit-ul, lăsând în acelaşi timp de înţeles că şi-ar putea impune veto-ul asupra rezultatului final al negocierilor dintre Londra şi Uniunea Europeană