Gyula Fater, CEO OTP Bank : Avem la bază creşterea organică. Vrem o cotă de piaţă de 5% în 4 ani. Angajăm oameni noi şi extindem reţeaua

"În principal, ne concentrăm pe planurile noastre de creștere organică și dorim să ajungem la o cotă de piață la 5% în următorii 4 ani", a declarat pentru ECONOMICA.NET Gyula Fater, CEO OTP Bank România, bancă considerată până nu demult preferată în cursa pentru cumpărarea Garanti Bank România. Care este strategia de dezvoltare a băncii? Angajări şi noi sucursale, pe fondul restrângerii activităţii şi relaţionării fizice cu clienţii practicate de celelalte bănci.
Gabriela Ţinteanu - Dum, 13 sept. 2020, 18:35
Gyula Fater, CEO OTP Bank : Avem la bază creşterea organică. Vrem o cotă de piaţă de 5% în 4 ani. Angajăm oameni noi şi extindem reţeaua

„După cum ne spune CEO-ul din România al băncii ungare, OTP Bank are o nouă strategie care se va desfăşura pe o durată de 4 ani, strategie intitulată generic Apollo, implementarea începând încă de anul trecut. Anul 2019 a fost un an de succes pentru bancă, iar cel mai important lucru este că începând cu 2020 avem o strategie nouă și clară pentru următorii patru ani, Apollo, vizând, în principal, dezvoltarea și creșterea organică a băncii, cu focus pe clienți. Implementarea a început încă de anul trecut”, a declarat Gyula Fater.

Întrebat despre posibilitatea ca OTP Bank să ajungă la o cotă de piaţă de 5% în următorii patru ani, Gyula Fater a răspuns: „Strategia OTP Bank în România are la bază creșterea organică. Dacă există posibilitatea să achiziționăm alți jucători, vom evalua și aceste posibilități. Dar, în principal, ne concentrăm pe planurile noastre de creștere organică și dorim să ajungem la o cotă de piață la 5% în următorii 4 ani”.

Banca Transilvania, OTP Bank și Intesa Sanpaolo Bank au depus oferte încă din luna ianuarie a acestui an pentru a prelua banca spaniolo-turcă Garanti Bank. Intesa este la a doua încercare recentă de a achiziționa o bancă din România, după ce încercat fără succes și la Banca Românească, în timp ce OTP a participat practic în majoritatea procedurilor de acest tip, achiziționând Millennium Bank și ratând achiziția Banca Românească doar după ce tranzacția a fost respinsă de Banca Națională a României.

La începutul acestui an, în poziția de favorite pentru cumpărarea Garanti erau OTP și Intesa San Paolo, care au depus în ianuarie și oferte concrete. Ulterior, procedurile au fost sistate din cauza apariției pandemiei de coronavirus. Garanti Bank România ocupa, la finele anului 2019, locul 10 în topul băncilor din România, cu active de 10,8 miliarde de lei și o cotă de piață de 2,19%. OTP Bank şi-a crescut organic cota de piaţă în 2019 de la 2,45% la 2,68%, în timp ce cota de piaţă a Garanti Bank a scăzut. Totuşi, o astfel de achiziție ar aduce banca ungară mult mai aproape de ţinta sa de 5% din totalul activelor bancare din România.

În următorii ani, fără 5% cotă de piață, niciuna din băncile de la noi nu va rezista. Cu cote de piaţă de sub 5%, băncile au puţine şanse să fie profitabile şi întotdeauna au nevoie de capital suplimentar. Toate băncile mici au ca obiectiv această cotă de piaţă de 5%. Şi First Bank şi Garanti, iniţial, au declarat acelaşi lucru. Băncile care nu reuşesc să îşi atingă această ţintă vor fi nevoite să iasă din piaţă sau să se vândă către băncile care au suficient capital. OTP Bank spune că nu este însă una dintre băncile care să renunţe prea uşor la piaţa din România.

250 de noi angajaţi din 2019 până în prezent

OTP anunţă astfel că una din principalele sale preocupări sunt oamenii. Astfel, în 2019, banca a angajat 150 de oameni, iar pandemia de coronavirus nu a întrerupt acest proces, banca angajând din luna martie şi până în prezent încă 100 de persoane. „Cu ajutorul noilor angajaţi reuşim să implementăm un nou mod de lucru și de gândire bazat pe principiul Agile”, spune Fater.

De asemenea, OTP Bank continuă extinderea reţelei de sucursale, în paralel cu procesul de digitalizare, precum şi îmbunătăţirea portofoliul de produse şi servicii. „La mijlocul lunii iulie am deschis în zona Pipera o sucursală de tip cashless, un nou concept de sucursală pentru OTP, în care operaţiunile cu numerar pot fi efectuate exclusiv la ATM-urile din locaţie. Totodată, avem în plan deschiderea unui centru regional de servicii bancare complete în Timișoara”, precizează Fater.

Chiar dacă recunoaşte că digitalizarea a ajuns să facă parte din cotidianul oricărui client care interacţionează cu banca, Gyula Fater consideră că băncile trebuie să continue să se bazeze pe relațiile fizice. O bancă trebuie să dispună de toate instrumentele de relaționare și să interacționeze cu clienții așa cum aceştia îşi doresc.
„Consider așadar că trebuie păstrată relația personală cu clienții băncii, dar dacă un client vrea să opereze online, îi oferim și această posibilitate. La OTP România, clienții vor avea întotdeauna opțiuni în funcție de nevoile lor. Astfel, mergând pe strategia noastră de dezvoltare, ne concentrăm și investim atât pe digital, cât și pe interacțiune personală”, spune bancherul.

Pe zona digital, anul acesta, banca a investit foarte mult în lansarea Mobile Payments, serviciul complet de plată cu telefonul mobil; lansarea chatbot-ului Octavian, asistentul digital al clienților pentru suspendarea ratelor și alte servicii. De asemenea, la finalul lunii august, OTP Bank a mai făcut încă un pas în strategia de digitalizare a serviciilor oferite pe piața locală prin lansarea unei noi versiuni pentru serviciul OTPdirekt și pentru aplicația SmartBank, iar acum lucrează la un produs 100% online.

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, pe care Moscova îl atribuie Kievului, asupra unor clădiri dintr-un oraş......
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...