Terminalul, cunoscut până acum sub numele de „Markiezaat Container Terminal”, reprezintă un proiect important pentru obiectivele de creștere ale companiei, dar și o etapă semnificativă care să asigure o logistică mai bună și mai durabilă în întreaga regiune. H.Essers a obținut toate avizele necesare, inclusiv autorizația de mediu, și va începe lucrările pregătitoare. Dimensiunile finale ale terminalului urmează să fie stabilite și depind de aprobarea cererii de subvenție UE.
Noul terminal este estimat să fie operațional până la începutul anului 2026, înlocuind în întregime actualul terminal interior. Acesta va avea un perete de chei armat de 325 de metri, două macarale pentru containere, două stivuitoare și 19.000 de panouri solare. În plus, terminalul va dispune de 210.000 de metri pătrați în total, dintre care 45.000 de metri pătrați de spațiu suplimentar pentru depozitare. Cu o capacitate maximă de 250.000 TEU1/an și o locație strategică pe canalul Schelde-Rijn – dincolo de Burgemeester Peterssluis – noul terminal va reprezenta un important hub de consolidare. La terminal pot fi încărcate nave interioare mai mari, iar expedierile pot fi grupate, răspunzând astfel nevoilor porturilor maritime din apropiere Rotterdam și Anvers și companiilor care importă și exportă prin aceste porturi. Compania de logistică integrează soluții de transport pe apă cu activități de depozitare și cu valoare adăugată, precum activitățile de umplere.
Bergen op Zoom, cu poziția sa strategică între porturile Rotterdam și Anvers, acces direct la canalul Schelde-Rijn și capacitatea de depozitare a rezervoarelor și a containerelor frigorifice, servește drept stație intermediară ideală pentru transportul containerelor pe apă. Locația completează în mod eficient serviciile existente ale H.Essers, inclusiv vămuirea și rețeaua de transport actuală. Cu peste 200.000 de metri pătrați de depozitare pentru materiale periculoase, H.Essers poate atinge planurile strategice de creștere ale companiei în Olanda.
Terminalul este considerat ca o consolidare semnificativă a Coridorului NorthSea-med în cadrul rețelei europene TEN-T, cu accent pe strategia H.Essers sincromodală, care promovează integrarea fără întreruperi a diferitelor moduri de transport, maximizând eficiența și flexibilitatea pentru un flux fluid al mărfurilor pe întregul coridor. Această strategie evidențiază optimizarea conexiunilor intermodale, unde locațiile strategice ale H.Essers, precum cele din România, joacă un rol important.
Construcția noului terminal aduce, de asemenea, beneficii pentru regiune, inclusiv îmbunătățiri ale mobilității locale și impact asupra mediului.
„La H. Essers ne concentrăm din ce în ce mai mult pe transportul pe căile navigabile interioare, iar acest terminal va conduce la eliminarea de pe șosele a unui număr de aproximativ 260 de camioane zilnic. Accesibilitatea îmbunătățită a noului terminal offshore de la Canalul Schelde-Rijn reduce, de asemenea, congestionarea traficului prin zona construită. Alte inițiative, cum ar fi încărcarea bateriilor, panourile solare și energia de la mal, permițând generatoarelor diesel să rămână oprite în timpul staționării în port, contribuie semnificativ la reducerea emisiilor de CO2 și azot”, afirmă Richard Klaassen, Manager de operațiuni la H.Essers.
Terminalul și spațiul de depozitare nou dezvoltat vor crea noi locuri de muncă: 150 direct și până la 300 indirect.
H.Essers are în plan de mai multa vreme construcția un terminal nou, mai mare și cu un impact mai redus asupra mediului, într-o locație offshore. Odată cu achiziționarea operațiunilor chimice ale Meeus Groep, compania și-a propus accelerarea acestei inițiative.
„Deținerea autorizației de mediu ne permite demararea construcției. Cu toate acestea, în ceea ce privește cererea noastră de subvenție pentru lucrări de infrastructură de transport CEF, așteptăm vești abia în iunie. Sprijinul UE este esențial, pe lângă propria noastră investiție de 75 de milioane de euro. Vom demara construcția în faze, dar ne bazăm pe aprobarea subvenției CEF”, spune Klaassen.
În cazul în care subvenția nu va fi acordată, construcția terminalului va continua, însă cu o revizuire semnificativă a planurilor, întregul potențial al proiectului fiind realizat doar parțial. De exemplu, tranziția către un port complet fără emisii ar fi sub semnul întrebării, deoarece subvenția este deosebit de importantă pentru realizarea cheiului, alimentarea de la mal combinată cu panouri solare și amplasarea de macarale cu emisii zero.
Faza 1 implică relocarea actualului terminal din Noordland în Bergen op Zoom. Relocarea completă ar trebui finalizată până la începutul anului 2026, după care toate activitățile de la locația actuală încetează. Faza 2 include construirea cheiului, a stației de alimentare de la mal și a macaralelor tip portal cu emisii zero. De asemenea, vor fi instalate panouri solare pentru a furniza energie verde tuturor vehiculelor portuare. Această fază este crucială, iar subvenția CEF este necesară pentru realizarea acestor planuri.
Business-ul H.Essers în România, unde compania deține depozite în București și Oradea, se ridica la 71 de milioane de euro cifra de afaceri, cu 950 de angajați și deservind 95 de clienți. În București, compania are depozite de 50.000 mp: 20.000 mp de produse chimice, 10.000 mp de produse farmaceutice și 20.000 mp de mărfuri generale.
H.Essers a fost fondată în 1928 de Henri Essers și de atunci a devenit una dintre companiile lider din Europa în logistică pentru sectoare precum chimie și sănătate. În ultimii ani, compania a cunoscut o expansiune semnificativă, datorită creșterii autonome și achizițiilor strategice. În 2022, H.Essers a realizat o cifră de afaceri de 1,1 miliarde de euro. Compania are în prezent peste 1.300.000 de metri pătrați de spații de depozitare, o flotă de 1.420 de tractoare, 4.060 de remorci, 660 de Safebox-uri și 2.160 de Isotanks. Peste 50% din această flotă este multimodală. H.Essers are peste 7.500 de angajați în 89 de locații din 18 țări.