H&M a înregistrat anul trecut un profit net de 123 de milioane de euro, în scădere cu 91%
„Evoluţia rezultatului a fost influenţată negativ de pandemie, în special în trimestrul al doilea, cu magazine închise în majoritatea ţărilor, aproape 80% din numărul total”, au semnalat reprezentanţii companiei în bilanţul de sfârşit de an.
Profitul net din exploatare (EBIT) s-a redus cu 82%, la 3,099 miliarde coroane suedeze (306 milioane euro).
Vânzările s-au cifrat la 187,031 miliarde coroane (18,474 miliarde euro), în scădere cu 18%, deşi vânzările online (28% din total) au crescut cu 39%.
Compania suedeză a semnalat „măsurile rapide şi puternice” promovate pe parcursul anului fiscal în ceea ce priveşte achiziţionarea de mărfuri, investiţiile, închirierile, personalul şi finanţarea, precum şi focalizarea pe comerţul electronic, care au compensat pierderile.
„Cu o creştere puternică şi rentabilă a vânzărilor online şi un bun control al cheltuielilor au reuşit să încheiem anul cu profit şi o poziţie financiară solidă”, a subliniat CEO-ul companiei, Helena Helmersson, care a adăugat că aceste măsuri vor fi prelungite pentru a face faţă efectelor negative ale actualelor restricţii în închideri.
H&M consideră că există perspective bune „pentru distribuirea de dividende, dar incertitudinile privind consecinţele pandemiei fac ca această decizie să fie amânată câteva luni”.
În trimestrul al patrulea, profitul net a fost de 2,485 miliarde coroane (245 milioane euro), în scădere cu 41%, iar EBIT s-a redus cu 28%, la 3,897 miliarde coroane (385 milioane euro). Vânzările au totalizat 52,549 miliarde coroane (5,191 miliarde euro), cu zece la sută mai puţin, în moneda locală.
„Trimestrul a începutul cu o puternică recuperare, care a fost frânată în momentul în care un nou val al pandemiei a dus la ample restricţii şi închideri”, a menţionat H&M, menţionând că aproape 20% dintre magazinele sale au fost închise în perioada septembrie- noiembrie.
Compania a mai informat că vânzările sale au scăzut cu 23%, în moneda locală, în perioada 1 decembrie 2020 – 27 ianuarie 2021, din cauza faptului că o treime dintre magazinele sale au rămas închise.
H&M avea la finele lunii noiembrie 5.018 magazine, cu 58 mai puţine, şi pentru noul an financiar intenţionează să crească acest număr cu 250, inclusiv un magazin în Panama.
Stocurile companiei s-au majorat cu 1% faţă de anul fiscal anterior, la o valoare de 38,209 miliarde coroane (3,774 miliarde euro).