De virusul H3N8, numit şi „gripa canină” s-a legat anterior moartea focilor în New England. Se consideră că această tulpină a apărut la foci de la păsări. Acesta poate fi primul exemplu de virus care se întâlneşte şi la păsări şi la foci, scrie BBC.
Oamenii de ştiinţă afirmă că o astfel de mutaţie a H3N8 poate afecta sistemul respiratoriu al omului.
Anne Moscona de la Weill Cornell Medical College din New York scrie într-un raport că noul virus este motiv de îngrijorare, iar gripa se poate transmite la oameni oricând şi oriunde.
„Există îngrijorarea că avem de-a face cu un nou virus care se transmite între mamifere şi la care omul n-a fost încă expus”, scrie ea în raportul publicat în jurnalul American Society for Microbiology.
Mai multe gripe s-au transformat în ultimii ani în pandemii.
Gripa tip A(H1N1) numită și gripa porcină, gripa mexicană, sau gripa nord-americană a izbucnit în Mexic în luna aprilie 2009 și a evoluat ca o pandemie, răspândindu-se în întreaga lume. Deși a fost o boală gripală ușoară și cu mortalitate relativ scăzută, de la declanșarea sa în aprilie 2009 și până în august 2010, pandemia a provocat aproximativ 18.500 de decese în lume
Un virus al gripei aviare, H5N1, a fost identificat în 1997 în Asia și a creat panică în lumea întreagă, vorbindu-se de iminența unei epidemii de proporții. În octombrie 2005, virusul H5N1 a ajuns și în România, fiind identificat la păsări din localitatea Ceamurlia de Jos, județul Tulcea.