Hackerii se folosesc de interesul pentru vaccinare pentru a vă fura datele. Cum vă puteţi proteja

Atacatorii cibernetici caută în mod constant noi modalități de a fura datele utilizatorilor. Anul trecut, o categorie complet nouă de oportunități a devenit una dintre cele mai profitabile înșelătorii. Atacatorii au folosit pe scară largă scrisorile spam și paginile de phishing legate de COVID-19 pentru a beneficia de pe urma situației pandemice.
Lidia Neagu - mie, 12 mai 2021, 22:06
Hackerii se folosesc de interesul pentru vaccinare pentru a vă fura datele. Cum vă puteţi proteja

Potrivit unui nou raport Kaspersky, “Spam and Phishing in Q1 2021”, atacatorii continuă să exploateze această provocare epidemiologică – de data aceasta, concentrându-se pe procesul de vaccinare.

„În 2021, am văzut o continuare a tendințelor din 2020. Infractorii cibernetici folosesc în continuare în mod activ tema COVID-19 pentru a atrage potențialele victime. Pe măsură ce au fost lansate programele de vaccinare împotriva coronavirusului, atacatorii au abordat acest proces ca momeală. Este important să ne amintim că, deși astfel de oferte pot părea foarte favorabile, probabilitatea unei tranzacții de succes este zero. Utilizatorul poate evita pierderea datelor sau, în unele cazuri, a banilor, dacă rămâne vigilent la presupusele oferte distribuite online”, comentează Tatyana Shcherbakova, expert în securitate la Kaspersky.

Cum acţionează hackerii

Experții Kaspersky au descoperit diferite tipuri de pagini de phishing distribuite în întreaga lume. Pe lângă scrisorile de tip spam, destinatarii sunt invitați să se vaccineze, să ia parte la un sondaj sau să se diagnosticheze COVID-19. De exemplu, unii utilizatori din Marea Britanie au primit un e-mail care părea să provină de la Serviciul Național de Sănătate al țării.

Destinatarul a fost invitat să se vaccineze, trebuind însă mai întâi să-și confirme decizia de a fi vaccinat urmând link-ul atașat în mesaj.

Un alt exemplu de e-mail fals trimis în numele producătorilor de vaccinuri scoate evidenţă modul în care tuturor participanţilor li s-a promis un cadou pentru participarea lor la un sondaj.

După ce răspundea la întrebări, victima era redirecţionată către o pagină ce oferea ‘cadoul’. Pentru a primi premiul, utilizatorii erau rugaţi să completeze un formular detaliat cu informaţii personale. În unele cazuri, atacatorii au cerut inclusiv plata unei sume simbolice, pentru livrarea cadoului.

În cele din urmă, experţii Kaspersky au găsit scrisori de tip spam care ofereau servicii în numele producătorilor chinezi. E-mail-urile ofereau produse pentru diagnosticarea şi tratarea virusului, dar accentul era pus pe vânzarea seringilor de vaccinare.

Cum vă puteţi proteja datele

Pentru a evita să deveniți victima unei înșelătorii de acest fel, Kaspersky oferă următoarele sfaturi:

  • Fiți vigilenți cu orice oferte și promoții neobișnuit de generoase
  • Verificați dacă mesajele provin din surse de încredere
  • Nu accesați link-uri din e-mailuri suspecte, mesaje sau comunicații pe rețele sociale
  • Verificați autenticitatea site-urilor pe care le accesați
  • Instalați o soluție de securitate cu baze de date actualizate, care să includă informații despre cele mai recente resurse de phishing și spam

Kaspersky este o companie globală de securitate cibernetică fondată în anul 1997, care, în prezent, protejează prin tehnologiile sale peste 400 de milioane de utilizatori individuali şi 250.000 de companii-client.

Te-ar mai putea interesa și
Record de gaze naturale exportate de Norvegia în 2024. Previziunile sunt că livrările vor rămâne la niveluri asemănătoare și în anii următori
Record de gaze naturale exportate de Norvegia în 2024. Previziunile sunt că livrările vor rămâne la niveluri asemănătoare ...
Norvegia a exportat o cantitate record de gaze naturale anul trecut, iar volumele ar urma să rămână aproape de acest nivel în următorii ani, arată datele oficiale şi previziunile publicate......
Airbus rămâne cel mai mare constructor de avioane civile din lume, cu 766 de aeronave comerciale livrate anul trecut
Airbus rămâne cel mai mare constructor de avioane civile din lume, cu 766 de aeronave comerciale livrate anul trecut
Airbus a livrat 766 de aeronave comerciale în 2024 către 86 de clienţi din întreaga lume şi îşi va menţine pentru ...
Curtea de Conturi Europeană critică lipsa prevederilor clare privind intervenţiile asupra preţurilor de pe piața cardurilor din UE
Curtea de Conturi Europeană critică lipsa prevederilor clare privind intervenţiile asupra preţurilor de pe piața cardurilor ...
Abordarea UE în ceea ce priveşte plăţile digitale a făcut ca acestea să devină mai sigure, mai rapide şi mai puţin ...
Biden pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei, înainte de revenirea lui Trump la Casa Albă
Biden pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei, înainte de revenirea lui Trump la Casa Albă
Preşedintele american în exerciţiu Joe Biden urmează să prezinte în cursul acestei săptămâni noi sancţiuni vizând ...