Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime a demarat în octombrie 2012 procedura de atribuire a contractului de asistenţă tehnică pentru elaborarea master planului portului Constanţa, conform anunţului de participare publicat în SEAP.
Contractul vizează întocmirea unui master plan al portului Constanţa pentru perioada 2020-2040.
„Noul master plan va sta la baza strategiei de dezvoltare a portului Constanţa în perioada 2012-2040, precum şi a deciziilor privind planificarea optimă a investiţiilor în portul Constanta, abordate într-o viziune globală, armonizată, a proiectelor şi zonelor sale de dezvoltare, astfel încât portul să fie apt să deservească deopotrivă cerinţele naţionale, dar şi pe cele ale hinterlandului sau, în condiţii de eficienţă şi în contextul competiţiei cu alte porturi. Acest instrument (n. red. master planul) are rolul de a asista autorităţile (la nivel local si regional) în procesul de planificare, în pregatirea şi revizuirea propriilor strategii şi planuri, contribuind astfel la asigurarea condiţiilor pentru realizarea unui sistem de transport naval eficient, durabil, flexibil şi sigur”, spun oficialii Administraţiei portului Constanţa pe pagina de prezentare a proiectului.
Cât va costa strategia de dezvoltare a portului Constanţa şi când va fi gata
Contractul pentru elaborarea master planului este evaluat la 2 milioane de euro, fără TVA şi este finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Transport.
Consultantul tehnic selectat va avea următoarele responsabilităţi: va analiza situaţia existentă, va defini şi evalua planurile alternative şi va selecta master planul oportun pentru Portul Constanţa, va elabora strategia de dezvoltare a portului Constanţa, potrivit Caietului de sarcini.
Contractul se va derula pe parcursul unui an, de la data atribuirii.
Potrivit anunţului de participare, contractul va fi atribuit prin licitaţie restrânsă, candidatului cu cea mai avantajoasă ofertă din punct de vedere economic. Criteriile în funcţie de care autoritatea contractantă va lua decizia finală de atribuire sunt preţul ofertei care are o pondere de 60% în decizia finală şi oferta tehnică a candidaţilor, cu o pondere de 40%.
La capitolul ofertă tehnică, autoritatea contractantă va urmări abordarea propusă de consultant, prezenţa permanentă a consultantului în Constanţa (inclusiv printr-un partener local) şi numărul de ipoteze şi riscuri identificate de fiecare operator economic.
Detalii despre licitaţie, aici.
Opt asocieri de companii au vrut contractul de 2 milioane de euro
Pe 28 noiembrie 2012 a avut loc prima etapă a licitaţiei restrânse pentru achiziţia contractului privind „asistenţa tehnică pentru elaborarea unui master plan al portului Constanţa”, spun oficialii Administraţiei Portului Constanţa.
În prima etapă a licitaţiei s-au calificat următoarele opt asocieri de companii:
1. D’Appolonia SPA şi SC Rina Simptex Organismul de Certificare;
2. Aecom Ingineria şi Aecom LTD;
3. Ernst&Young SRL şi Inros Lackner AG;
4. Specialist Consulting SRL, Acquatecno SRL şi Progettisti Asociatti Tecnarc;
5. Haskoning Nederland BV;
6. Egis International şi Egis Romania;
7. MTBS BV, Witteveen şi Bos Raadgevende and Ingienieurs BV;
8. Halcrow Romania.
Halcrow Romania contestă licitaţia
Pe 5 aprilie, Halcrow Romania a contestat la CNSC rezultatul intermediar al procedurii licitaţiei restrânse şi a solicitat Consiliului să oblige autoritatea contractantă să declare oferta sa ca fiind acceptabilă şi să o califice pentru următoarea etapă a licitaţiei.
Halcrow Romania râmâne în joc
Pe 22 aprilie, CNSC obligă autoritatea contractantă (anume Compania Naţională Administraţia Porturilor Marimite) să reevalueze candidatura Halcrow Romania, în 12 zile de la data deciziei instituţiei.