„Este unul dintre pilonii dezvoltării bursei. Nu depindem integral de Contrapartea Centrală. Ne dorim să se întâmple şi suntem 100% angajaţi în proiectul acesta.
Calendarul pe care l-am updatat la începutul anului avea ca şi ţintă sfârşitul acestui an. Ne îndreptăm cu viteză foarte mare spre o nouă amânare. În mod normal, ţinta va fi jumătatea anului viitor să avem Contrapartea Centrală autorizată şi până la sfârşitul anului viitor să avem funcţională piaţa de derivate”, a explicat Hanga la conferinţa „ZF Piaţa de capital 2022 – Bursa de la Bucureşti, oportunităţile de creştere care se deschid după trecerea crizei”.
El a a menţionat că pentru BVB Contrapartea Centrală e importantă din două perspective: pentru că „deschide uşa” spre piaţa de derivate şi pentru că este o conexiune cu piaţa de energie, scrie Agerpres.
„Adică e o piesă de infrastructură care ne va oferi, pe de o parte, posibilitatea de a dezvolta produse financiare bazate pe energie la bursă şi pe de altă parte va servi şi piaţa de energie, care este sigur mult mai mare decât bursa”, a punctat preşedintele BVB.
Ce este Contrapartea Centrală
Contrapartea Centrală este constituită sub forma unei societăţi pe acţiuni, emitentă de acţiuni nominative, autorizată şi supravegheată de ASF, care se interpune între contrapărţile la contractele tranzacţionate pe una sau mai multe pieţe financiare, devenind astfel cumpărător pentru fiecare vânzător şi vânzător pentru fiecare cumpărător.