Haosul creat de „revoluţia” fiscală lasă unele persoane cu venituri din drepturi de autor cu datorii de circa 2.000 de lei la Fisc, în 2018

10 06. 2019
taxe_768594856_12010200

Mai multe persoane care în 2018 au încasat venituri doar din drepturi de proprietate intelectuală, primite de la un singur plătitor de venit, pentru care impozitul se reţine la sursă, venituri care depăşesc plafonul de 22.800 de lei în 2018, stabilit prin Codul Fiscal, şi ale căror contracte nu au încetat în perioada ianuarie – martie 2018, ne-au semnalat că plătitorii de venituri nu le-au putut vira la ANAF contribuţiile sociale aferente primelor trei luni din 2018 şi, prin urmare, nici nu le-au reţinut, invocând lipsa unor prevederi clare şi specifice, aplicabile pentru perioada respectivă, dar şi imposibilitatea tehnică de a achita aceşti bani. Informaţia a fost confirmată pentru Economica de angajaţi ai Fiscului care se ocupă direct de situaţia fiscală a persoanelor fizice aflate în situaţia descrisă mai sus.

Oamenii (cu venituri doar din drepturi de proprietate intelectuală, primite de la un singur plătitor de venit, peste plafon) au aflat, când au cerut plătitorului de venit o adeverinţă de venit, că nu li s-au reţinut şi virat la Fisc contribuţiile sociale aferente primului trimestru din 2018, deşi firmele cu care lucrează aceştia au această obligaţie, conform Codului Fiscal. Motivul invocat de firme este lipsa unor prevederi normative clare şi complete privind procedura prin care pot face efectiv aceste plăţi către ANAF. 

  • Deocamdată, aceste datorii nu apar în spaţiul privat virtual, acestea urmând să se publice după 31 iulie, ne-au spus angajaţi ai Fiscului care se ocupă de situaţiile fiscale ale unor oameni afectaţi de această problemă.
  • Dacă vor să nu aibă datorii la Fisc în 2018, oamenii pot opta să depună declaraţia unică pentru trei luni din 2018, urmând să achite „din buzunar”, în total, aproape 2.000 de lei contribuţii sociale pentru acea perioadă. Aceasta e soluţia de compromis sugerată de angajaţii Fiscului cu care a vorbit Economica. Ministerul de Finanţe şi ANAF au refuzat să ne răspundă oficial în ce constă exact procedura de declarare a contribuţiilor sociale pentru primul trimestru din 2018, dar ne-au asigurat că plătitorilor de venituri le revine această obligaţie, nu persoanelor afectate. 

În cazul persoanelor cu venituri doar din drepturi de proprietate intelectuală, primite de la un singur plătitor de venit, peste plafon, plătitorii de venituri au obligaţia de a reţine contribuţiile sociale pentru tot anul 2018 şi de a le plăti la Fisc, până pe 15 martie 2019, spune Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 18 din 2018.

  • Aceasta este ordonanţa prin care Guvernul promitea că începe o revoluţie fiscală, menită să simplifice birocraţia şi să eficientizeze relaţia omului, plătitor de dări la stat, cu Fiscul. E aceeaşi ordonanţă prin care Teodorovici a introdus formularul declaraţiei unice privind veniturile extrasalariale estimate sau, după caz, realizate de persoanele fizice.
  • În realitate, declaraţia unică a complicat şi mai mult relaţia omului cu Fiscul, pentru că actele normative care o reglementează sunt formulate alambicat și ambiguu, drept care multe persoane au renunţat să o completeze singuri şi au ales, în schimb, să plătească un contabil ca să o completeze şi să le ajute să o trimită la Fisc (din acest an, doar online).

Economica a scris, pe larg, despre acest subiect aici: La un an de la „revoluţia fiscală” a declaraţiei unice, mulţi oameni nu ştiu încă să o completeze corect şi cum s-o trimită la Fisc

OUG nr. 18/2018 a fost însă publicată în Monitorul Oficial abia pe 23 martie 2018.

De la 1 ianuarie 2018 până la data publicării ordonanţei în Monitorul Oficial, plătitorii de venituri nu au avut cadrul legislativ pentru a putea reţine şi plăti contribuţiile persoanelor fizice cu venituri doar din drepturi de autor.

După publicarea ordonanţei în Monitorul Oficial, plătitorii de venit ar fi putut reţine şi plăti contribuţiile sociale pentru tot anul 2018, inclusiv pentru perioada ianuarie – martie, în cazul persoanelor cu venituri doar din drepturi de proprietate intelectuală, peste plafon, de la un singur plătitor de venit, pentru care impozitul se reţine la sursă, existând o prevedere clară în OUG nr.18/2018, în acest sens. Însă e insuficientă. Lipsesc prevederile referitoare la punerea în aplicare a acestei obligaţii. Concret, firmele nu ştiu cum să procedeze pentru a face aceste plăţi, ne-au spus oamenii afectaţi şi firmele cu care lucrează ei. Informaţia a fost confirmată de angajaţi ai Fiscului pentru Economica. 

Pe de o parte, ANAF şi Ministerul de Finanţe au spus publicaţiei Economica că responsabilitatea plăţii CAS şi CASS revine plătitorilor de venit pentru primele trei luni ale anului 2018, în speţa prezentată mai sus, fără se lămurească procedura tehnică prin care plătitorii de venit pot achita aceşti bani, deşi am solicitat insistent această informaţie.
Pe de altă parte, experţii Fiscului, care se ocupă efectiv de situaţiile fiscale ale unor contribuabili aflaţi în această situaţie, ne-au răspuns că prevederile legislative în speţa semnalată de noi sunt, într-adevăr, interpretabile şi le recomandă oamenilor afectaţi de această problemă să trimită la Fisc declaraţia unică, în care să opteze pentru declararea şi plata contribuţiilor sociale pe trei luni aferente anului 2018, acestea urmând să fie „alocate” primului trimestru din 2018, în care oamenii au rămas cu CAS şi CASS neplătite.
După depunerea declaraţiei unice la Fisc, oamenii vor achite sumele aferente acestor contribuţii „din buzunar”, dacă nu vor să figureze cu datorii la Fisc.

Precizăm că pentru persoanelor fizice din speţa prezentată în acest articol plata contribuţiilor sociale pentru primele trei luni din 2018 e obligatorie, nu opţională, indiferent de detaliile tehnice referitoare la cine trebuie să facă aceste plăţi şi, mai ales, cum.

  • Aceasta înseamnă că dacă nu le achită, vor avea datorii la Fisc, aferente contribuţiilor sociale datorate pentru primul trimestru din 2018.
  • Nici ANAF, nici Ministerul de Finanţe, nici experţii Fiscului care se ocupă de situaţiile fiscale ale contribuabililor nu au ştiut să ne spună când vor apărea, în spaţiul privat virtual, aceste datorii

Veţi plăti aproape 2.000 de lei la Fisc pentru CAS şi CASS obligatorii în primul trimestru din 2018, dacă vreţi să nu aveţi datorii la ANAF. 

Mai precis, persoanele fizice aflate în situaţia prezentată în acest articol vor avea de plată 1.995 de lei pentru contribuţiile sociale datorate în primele trei luni din 2018, dacă aleg să plătească CAS la salariul minim pe economie. Menţionăm că vă puteţi alege venitul la care plătiţi CAS, care trebuie să fie cel puţin egal cu salariul minim brut pe economie din 2018 (1.900 de lei). 

Economica a cerut şi opinia profesională a Stelei Andrei, director la People Advisory Services, EY România, unul dintre cei patru giganţi din consultanţă fiscală, despre acest subiect. Iată cum vede expertul EY tranşarea acestei probleme:

Economica: Cine are obligaţia plăţii CAS şi CASS pentru perioada ianuarie – 23 martie 2018 în cazul persoanelor fizice care în 2018 au încasat venituri doar din drepturi de proprietate intelectuală, de la un singur plătitor de venit, pentru care impozitul şi contribuţiile se reţin la sursă, ale căror venituri nete depăşesc, în 2018, plafonul de 22.800 de lei şi ale căror contracte nu au încetat în perioada 1 ianuarie – 23 martie 2018? Ele sau plătitorul de venit?

Stela Andrei, director la People Advisory Services, EY România: Strict din perspectiva contribuţiilor sociale: prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 18 din 2018 (OUG 18/2018) stabilesc că pentru persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală (şi care se află în situaţia descrisă mai sus n. red. ), contribuția de asigurări sociale (CAS) și contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) se rețin la sursă de către plătitorul de venit. Potrivit dispozițiilor tranzitorii ale OUG 18/2018, plătitorul de venit are obligația să calculeze, să rețină, să plătească și să declare CAS și CASS pentru anul 2018.
Astfel, chiar dacă noile prevederi se aplică de la data de 23 martie 2018 (data publicării Ordonanţei în Monitorul Oficial), considerăm că plătitorul de venituri ar fi trebuit să rețină, plătească și să declare CAS și CASS, prin declarația 112, până la data de 15 martie 2019, pentru veniturile realizate în anul 2018, inclusiv pentru veniturile realizate până la data de 23 martie 2018). Am extras mai jos paragraful relevant din OUG 18/2018:

  • Art. II (6) Pentru veniturile realizate în anul 2018 de către persoanele fizice din drepturi de proprietate intelectuală, din arendă sau din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit prevederilor titlului II, titlului III din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, sau Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități, pentru care contribuția de asigurări sociale și, după caz, contribuția de asigurări sociale de sănătate, se rețin la sursă de către plătitorul de venit, acesta are obligația ca până la data de 15 martie 2019 inclusiv să stabilească, să rețină, să plătească și să declare contribuțiile anuale datorate de beneficiarul de venit pentru anul 2018.

Având în vedere faptul că din momentul intrarii în vigoare a OUG 18/2018, plătitorul de venituri din drepturi de proprietate intelectuală avea obligația lunară de reținere, declarare și plată a obligațiilor fiscale datorate, apreciem că dispozițiile tranzitorii prin care se stabilește termenul de 15 martie 2019 a fost reglementat tocmai pentru a oferi posibilitatea plătitorilor de astfel de venituri de a face o reconciliere pentru perioada ianuarie – martie 2018.
Chiar dacă OUG 18/2018 a intrat în vigoare la data de 23 martie 2018, pentru veniturile din luna martie 2018 pentru care termenul de depunere a declarației și plată a obligațiilor fiscale era până la 25 aprilie 2018, considerăm că plătitorul de venit ar fi avut obligațiile de reținere, declarare și plată până la această dată de 25 aprilie 2018.
Conform Normelor Metodologice de Aplicare a Codului fiscal, nivelul contribuțiilor sociale (CAS și CASS) „calculate și reținute la fiecare plată de către plătitorul de venit este cel stabilit de părți, până la concurența contribuției venitului ales precizat în contract”.

Economica: În opinia dumneavoastră, cum, prin ce procedură pot plătitorii de venituri achita contribuţiile sociale pentru persoanele fizice aflate în situaţia descrisă mai sus, pentru perioada ianuarie – martie 2018?

Stela Andrei, director la People Advisory Services, EY Romania: Având în vedere cele precizate mai sus, plătitorii de venituri din drepturi de proprietate intelectuală au obligaţia de a reţine pentru perioada respectivă (printr-o reconciliere agreată cu persoana fizică), declara și plăti contribuțiile sociale datorate pentru perioada ianuarie – martie 2018. Declararea se va face în baza formularului 112 „Declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate”, iar plata se va face în contul unic 5503.
Problema practică care apare ar fi cea privind luna în care ar trebui declarate sumele reținute, având în vedere faptul că acestea trebuiau declarate până pe 15 martie 2019. Este o întrebare la care este dificil de răspuns, pentru că legislația nu este clară în acest sens. O posibilă interpretare ar fi ca declararea să se facă în luna martie 2019 și în Formularul 112 să se precizeze că este o obligație aferentă unei alte perioade, precizând și perioada. Am recomanda totuși să se facă o adresă la ANAF pentru a solicita o opinie în acest sens (n. red. Economica a solicitat ANAF un răspuns la această întrebare, dar nu l-a primit).
Din punctul nostru de vedere, prelungirea termenului de 15 martie 2019 la 31 iulie 2019 se aplică în cazul plății impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale datorate de persoanele fizice în situațiile reglementate de Codul fiscal, potrivit OUG nr. 15/2019. Astfel, suntem de părere că în cazul de față, această prelungire nu se aplică, obligația de plată a contribuțiilor sociale fiind în sarcina plătitorului de venituri și nu a persoanelor fizice.

Economica: Întrucât din acest an Fiscul nu mai trimite decizii de impunere pentru veniturile încasate începând din anul 2018, când estimați că persoanele aflate în situaţia descrisă mai sus vor afla ce datorii au la Fisc, în mod special cele aferente primelor trei luni din 2018, pentru care nu li s-au reţinut şi virat la Fisc contribuţiile sociale?

Stela Andrei, director la People Advisory Services, EY Romania: După ce obligațiile sunt declarate și plățile sunt făcute de către plătitorul de venituri (conform procedurii descrise mai sus) și acestea sunt procesate de către autoritățile fiscale, ar fi recomandabil pentru contribuabil să solicite un certificat de atestare fiscală de la Administrația Finanțelor Publice de care aparține, pentru a se asigura că nu are obligații fiscale restante. În același timp, am recomanda ca beneficiarul de venit să solicite o adeverință de la plătitor privind contribuțiile sociale reținute, declarate și plătite către bugetul de stat. O astfel de adeverință ar putea fi benefică în cazul în care sumele plătite nu sunt înregistrate corect, la perioada pentru care sunt platite, și stagiul de cotizare al beneficiarului putând fi afectat, a conchis Stela Andrei.