Călătoria cu metroul, cel mai rapid mijloc în comun de a ajunge dintr-un loc într-altul, devine sufocantă, mai ales pe magistrala M2, Pipera-Berceni, cea care face legătura între cartierele-dormitor din sud şi birourile din nord. Anul trecut au fost validate mai multe titluri de călătorie la staţiile de metrou Aurel Vlaicu şi Pipera, acolo unde dezvoltatorii au în construcţie noi clădiri de birouri, iar în noii poli – Grozăveşti şi Timpuri Noi, traficul a început să crească, potrivit datelor Metrorex, furnizate la solicitarea ECONOMICA.NET.
Circa 270.000 de angajaţi lucrează în clădirile noi de birouri din Bucureşti, iar cea mai mare parte se îndreaptă zi de zi către nordul oraşului. 45.200 de angajaţi munceau în clădirile din zona Barbu Văcărescu-Floreasca la mijlocul anului trecut, potrivit datelor Cushman & Wakefiled Echinox. În această zonă, suedezii de la Skanska au în construcţie proiectul Equilibrium, iar Globalworth va începe construcţia la două noi clădiri, după ce la sfârşitul lui 2017 a dat 16 milioane de euro pe două parcele, iar cea de-a treia clădire din Oregon Park a adus pe piaţă alţi 25.000 de mp de birouri. Aproape 66.000 de angajaţi lucrează în zona Pipera.
2018 a continuat cu creşteri în ceea ce priveşte utilizarea metroului ca mijloc de transport şi au fost validate cele mai multe titluri de călătorie din ultimii cinci ani, arată datele Metrorex. Dintre zonele analizate, cea mai mare creştere a fost înregistrată la staţia de metrou Aurel Vlaicu, acolo unde au fost validate peste 7,7 milioane de titluri de călătorie, în creştere cu 11% faţă de 2017. Octombrie a fost luna de vârf, cu peste 740.000 de carduri validate.
Tot în octombrie 2018 s-au validat şi cele mai multe carduri la staţia Pipera, peste 625.000, acolo unde traficul anual a crescut cu peste 8%. În ceea ce priveşte traficul la staţia Aviatorilor, aici s-a înreigstrat o uşoară scădere, de 0,7%.
Evoluţia traficului de călători la cele trei staţii de metrou poate fi consulată în INFOGRAFICUL INTERACTIV de mai jos.
Cumpărate cu ani în urmă, mai multe terenuri pline de bălării din zona Grozăveşti şi a pasajului Basarab au devenit noi sedii pentru marile companii. Finalizarea primei faze din proiectul The Bridge, deţinut acum de proprietarii Dedeman, şi mutarea angajaţilor a doi dintre cei mai mari chiriaşi, Banca Comercială Română (BCR) şi IBM, au dus la creşterea traficului la staţia de metrou Grozăveşti. Astfel, 2018 a adus un plus de 7,3%, cu aproape trei milioane de cartele validate.
Iar traficul va creşte şi în următorii ani. A treia clădire din proiectul The Bridge se află în construcţie, spre finalizare se află şi proiectul Bucharest Business Garden cu peste 40.000 de mp, iar oferta este completată de Orhideea Towers.
Evoluţia traficului de călători la Grozăveşti poate fi consulată în INFOGRAFICUL INTERACTIV de mai jos.
Un nou pol care se conturează este cel de la Politehnică. Microsoft a parafat cea mai mare tranzacţie de închiriere a unui spaţiu de birou în 2018, 23.000 de mp în birourile Campus 6, dezvoltate de Skanska. Întreg proiectul, cu 81.000 de mp de birouri va fi finalizat în 2022. În construcţie se află şi clădirea The Linght Fără chiriaşi care să ocupe noi spaţii în 2018, creşterea a fost modestă, de 1,5%, cu un total de 4,2 titluri de călătorie validate.
Deşi Vastint construieşte birouri pe terenul fostei fabrici Timpuri Noi, traficul aici a crescut cu sub 1%. Anul trecut, aproape 4 milioane de titluri de călătorie au fost validate.