Când motocicleta este pe cale să rămână fără carburant, sistemul GPS găseşte cea mai apropiată benzinărie şi afişează traseul pe un ecran de 6,5 inci (16,5 centimetri).
O altă noutate este cum a decis compania ce dispozitive să includă pe noile motocicle, şi anume prin consultarea clienţilor.
Pentru prima oară în istoria de 110 ani a companiei, Harley foloseşte grupuri ţintă de clienţi şi dealeri, în dezvoltarea modelelor şi funcţiunilor, iar săptămâna trecută primul val de noi motociclete a început să ajungă la dealeri.
„Recesiunea i-a adus în secolul 21. Multe alte companii au avut aceste momente cu mult timp în urmă”, a declarat Sharon Zackfia, analist la William Blair & Co. în Chicago.
De la venirea la conducerea companiei a lui Keith Wandell, în 2009, valoarea acţiunilor Harley, aflate la acea dată la un nivel minim, s-a triplat. Din 2009, veniturile au urcat cu 17%, la 5,58 miliarde dolari în 2012, iar profitul net a atins 623,9 milioane de dolari, faţă de o pierdere de 55 milioane de dolari.
Pe parcursul istoriei sale, Harley a vândut motociclete pentru clienţi binecunoscuţi, americani de rasă albă. Recesiunea mondială a schimbat însă acest lucru. Veniturile au scăzut cu 25% în perioada 2006-2009, astfel că Wandell a redus costurile, a accelerat dezvoltarea şi a cerut consultanţă pentru atragerea de mai mulţi clienţi.
Noua gamă de motociclete Touring, unele dintre cele mai scumpe şi mai profitabile ale Harley, porneşte de la un preţ de 18.249 dolari în cazul modelului Road King şi de la 25.899 dolari pentru Ultra Limited, dar preţurile pot urca la peste 40.000 de dolari. Gama atrage clienţii tradiţionali, dar şi alţii noi, precum femei, tineri, afro-americani şi cumpărători din afara SUA.
Cel mai bine vândut este modelul Street Glide, care costă 20.399 de dolari. Este tipul de motocicletă folosit de trupele statale, cu spaţiu de depozitare, apărători şi un ecran care protejează de vânt faţa conducătorului şi susţine şi sistemul informatic.