Harta armelor nucleare în lume. Pe ce loc se află Coreea de Nord

Mai mult de 24 de ţări din întreaga lume au energie nucleară, dar doar câteva dispun de arme nucleare sau se bănuieşte că fac demersuri pentru a achiziţiona astfel de arme, topul ţărilor în funcţie de testele nucleare efectuate fiind condus de Statele Unite ale Americii.
Economica.net - mar, 02 apr. 2013, 16:37
Harta armelor nucleare în lume. Pe ce loc se află Coreea de Nord

Potrivit clasamentului realizat de CNN şi reprezentat pe site cu ajutorul unei hărţi interactive, Statele Unite au la activ cele mai multe teste nucleare efectuate, 1054, cel mai recent datând din 1992, iar primul fiind în 1945.

Pe locul al doilea se află Rusia, cu 715 teste nucleare, urmată de Franţa (210), Regatul Unit (45) şi China (45).

De asemenea, Statele Unite sunt singurele care au folosit o armă nucleară în luptă, fiind şi singura putere nucleară cu arme instalate pe teritoriul altor ţări, potrivit CNN. Există bombe din Statele Unite în Belgia, Germania, Italia, Olanda şi Turcia.

Prin diverse tratate, SUA şi Rusia, fostul lor adversar din Războiul Rece, au colaborat pentru a-şi reduce arsenalele nucleare, cele mai vaste din toată lumea. Ambele ţări au posibilitatea de a lansa arme nucleare pe cale terestră, aeriană sau maritimă.

Din decembrie 2012, s-a estimat că Statele Unite au avut aproximativ 2.150 de focoase – arme care sunt sau care ar putea fi dispuse în formaţie de luptă. Un număr adiţional de 2.500 de focoase sunt considerate a fi în stadiu de rezervă, iar alte 3.000 sunt retrase şi aşteaptă să fie demontate, potrivit Federaţiei Oameniilor de Ştiinţă Americani.

Pe de altă parte, Coreea de Nord apare pe locul 8 în acest clasament, aparţinând categoriei ţărilor care fac demersuri pentru a achiziţiona arme nucleare.

Coreea de Nord a efectuat în total trei teste nucleare subterane, cel mai recent fiind în februarie, iar primul, în 2006. A realizat şi teste cu rachete balistice, dar nu există nicio informaţie că cele două tehnologii ar fi fost până acum combinate.

Experţii spun că ţara a separat deja destul plutoniu pentru circa 10 focoase, dar că nu a dezvoltat o modalitate de a obţine arme.

Programul nuclear al Coreei de Nord a început cu instalarea unui reactor sovietic în Yongbyon. Într-o înţelegere din 1994 cu Statele Unite, Coreea de Nord a promis să suspende programul de arme în schimbul asistenţei la construirea reactoarelor pentru a genera putere. Opt ani mai târziu, Phenianul a admis existenţa unui program secret de arme nucleare şi a retras inspectori din Agenţia Internaţională de Energie Atomică, instituţia „de pază nucleară a Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Consiliul de Securitate al ONU a aprobat de atunci noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord după fiecare din testele ei nucleare.

Coreea de Nord a anunţat marţi că intenţionează să repornească un reactor nuclear oprit în 2007 şi a sugerat că va putea să reia îmbogăţirea uraniului în scopuri militare, într-un context extrem de tensionat cu Coreea de Sud şi Statele Unite.

Coreea de Nord a precizat că „va reamenaja şi va reporni” toate instalaţiile complexului său nuclear de la Yongbyon, între care o instalaţie de îmbogăţire a uraniului şi un reactor de cinci megawaţi.

Acest reactor este singura sursă de plutoniu pentru programul nuclear militar al Phenianului, care dispune de o cantitate suficientă pentru producerea a patru până la opt bombe.

Această decizie este conformă cu intenţia Coreei de Nord de a-şi „consolida arsenalul nuclear atât în ceea ce priveşte calitatea, cât şi cantitatea” şi este necesară rezolvării penuriei „grave” de electricitate, potrivit unui purtător de cuvânt al programului de energie nucleară nord-coreean, citat de agenţia de presă oficială a regimului comunist KCNA.

Te-ar mai putea interesa și
Bolojan, ultima oră. Ce se întâmplă cu noul Guvern și cum arată lista de miniștri
Bolojan, ultima oră. Ce se întâmplă cu noul Guvern și cum arată lista de miniștri
Ilie Bolojan, președintele PNL, a ieșit cu declarații arătând că PNL va avea șase miniștrii. Iată care sunt. PSD are 8n portofolii, iar UDMr finanțele și Dezvoltarea. ...
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ...
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.