Harta Gigacaloriei: Cât vor plăti românii la iarnă pentru încălzire

Autorităţile din Târgu Mureş se aşteaptă la "preţuri uriaşe" la gigacalorie, în condiţiile în care, pe lângă scumpirile la gaz şi electricitate, au loc debranşări masive de la sistemul de termoficare, existând chiar o centrală termică la care mai este abonat un singur consumator.
Economica.net - joi, 04 oct. 2012, 15:14
Harta Gigacaloriei: Cât vor plăti românii la iarnă pentru încălzire

La Târgu Mureş, municipalitatea se confruntă cu problema debranşărilor masive, după ce societatea de termoficare E Star Mureş Energy a reziliat unilateral, în luna iunie, contractul de concesionare pe 25 de ani pe care îl încheiase cu Primăria, din cauza datoriilor.

Dacă atunci mai existau circa 6.000 de familii din oraş ale căror locuinţe erau racordate la sistemul centralizat de termoficare, în prezent reprezentanţii societăţii Locativ, din subordinea Primăriei, căreia i s-a încredinţat temporar furnizarea energiei termice, estimează că vor mai livra apă caldă şi încălzire către 1.000-1.500 de consumatori.

„Suntem în curs de semnare a contractelor cu preşedinţii de asociaţii. Noi estimăm că vor fi 1.000-1.500 de consumatori. Avem hotărâre de Consiliu Local să furnizăm agent termic doar în blocurile unde au mai rămas minimum 50 la sută dintre consumatori în sistem, iar pentru restul nu vom mai furniza. Reluăm furnizarea apei calde, în cartierul Dâmbu Pietros deja am dat drumul. În ceea ce priveşte încălzirea, aceasta se va relua când vor fi îndeplinite condiţiile prevăzute de lege, cu temperaturi scăzute în trei zile consecutive”, a declarat directorul societăţii Locativ, Ovidiu Moldovan.

Întrebat cât ar urma să coste gigacaloria, Moldovan a arătat că, din cunoştinţele sale, este în vigoare hotărârea de Consiliul Local care stabileşte că preţul perceput populaţiei este de 231 de lei pe gigacalorie, iar Primăria acoperă diferenţa dintre această sumă şi preţul de producţie.

Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, spune că se aşteaptă la „preţuri uriaşe” la gigacalorie, în condiţiile în care, pe lângă scumpirile la gaz şi electricitate, municipalitatea se confruntă cu problema debranşărilor masive, iar costul de producţie este cu atât mai mare cu cât sunt consumatori mai puţini.

„Sunt convins că va creşte uriaş preţul la gigacalorie. Primarii sunt pur şi simplu spectatori la aceste scumpiri la gaz, la electricitate. Guvernul a spus că va îngheţa preţurile, dar se întâmplă altceva”, a spus Florea.

El a adăugat că o estimare făcută recent arată că s-ar putea ajunge şi la un preţ de producţie de 1.200 de lei pe gigacalorie, pentru a furniza apă caldă şi încălzire în blocurile unde mai sunt doar câţiva consumatori în reţea. Florea a afirmat că municipalitatea acordă ajutoare pentru achiziţia de centrale individuale, dar el personal nu va fi de acord să subvenţioneze pierderile unei societăţi, „iar Consiliul Local nu poate vota asemenea aberaţii”.

„Le dăm un ajutor celor cu venituri sub 800 de lei pe persoană, le pun şi centrale. Persoanelor din blocuri debranşate le acordăm până la 2.000 de lei ca să-şi achiziţioneze centrale individuale. În niciun caz nu sunt de acord să subvenţionez pierderile unei societăţi, iar Consiliul Local nu poate vota asemenea aberaţii. Avem o estimare care arată că se poate ajunge şi la 800-1.200 de lei pe gigacalorie, la un consum de două gigacalorii lunar”, a spus Florea.

Autorităţile din Iaşi, Vaslui, Suceava şi Botoşani spun că vor acoperi integral subvenţia la gigacalorie

Locuitorii din Iaşi, Suceava, Vaslui şi Botoşani vor plăti la întreţinere facturi similare celor de anul trecut, deşi preţul de producţie a gigacaloriei creşte odată cu majorarea preţului gazelor, susţin autorităţile, care spun că vor subvenţiona diferenţa de cost pentru gigacalorie la populaţie.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că populaţia va plăti acelaşi preţ pentru gigacalorie, de 185 de lei, chiar dacă preţul de producţie va creşte de la 301 lei la 305 lei din cauza majorării preţului gazelor naturale, diferenţa fiind acoperită prin subvenţie.

Primarul solicită însă populaţiei să achite restanţele, societatea de termoficare, Termica SA Suceava, având de recuperat aproximativ 18 de milioane de lei.

La Iaşi, preţul gigacaloriei plătit de către populaţie în această iarnă va fi comparabil cu cel din iarna trecută, adică de aproximativ 265 de lei, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi, Sebastian Buraga.

El a spus că din calculele preliminare ale municipalităţii rezultă că ieşenii ale căror locuinţe sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire vor plăti cel mult 265 de lei pentru o gigacalorie şi că facturile vor fi comparabile cu cele de anul trecut.

„În cel mai rău caz, preţul gigacaloriei va fi la fel ca anul trecut, adică 265 de lei. Vom decide săptămâna viitoare, însă e posibil ca populaţia să achite chiar mai puţin decât 265 de lei. Acum facem calculele, nu ştim exact cât va fi”, a declarat Sebastian Buraga.

La Vaslui, cele 1.000 de familii ale căror locuinţe mai sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare vor plăti aceleaşi facturi la căldură ca şi iarna trecută, în condiţiile în care autorităţile locale au anunţat că vor subvenţiona integral diferenţa de cost pentru gigacalorie la populaţie.

„Ca şi în iarna trecută, diferenţa de cost de 250 de lei între preţul real de producţie şi cel pe care îl va plăti populaţia va fi suportat în totalitate de la bugetul local. Evident, preţurile şi diferenţele de costuri vor fi suportate doar în condiţiile în care Guvernul nu va face modificări legislative până la iarnă. Oricum, 90 la sută din cei care au mai rămas racordaţi la sistemul centralizat de termoficare beneficiază şi de acele ajutoare pentru căldură date de stat în funcţie de veniturile pe fiecare familie în parte”, a declarat, joi, viceprimarul municipiului Vaslui, Daniel Neacşu.

Iarna trecută, costul facturilor la căldura furnizată în sistem centralizat la Vaslui a fost cuprins, în medie, între 115 lei pentru o garsonieră şi 215 lei pentru un apartament cu trei camere, cele mai mari facturi fiind de până la 300 de lei, în cazul locuinţelor ANL.

La Botoşani, preţul gigacaloriei facturat populaţiei rămâne la nivelul celui de anul trecut, respectiv de 180 de lei, la mai puţin de jumătate faţă de costul de producţie a acesteia, care este de 409,80 lei, în condiţiile în care diferenţa va fi acoperită de fonduri de la bugetul local, a declarat reprezentantul societăţii de termoficare Modern Calor SA Botoşani, Radu Doruleţ.

La Cluj, Timişoara, Sibiu facturile la încălzire vor rămâne neschimbate, susţin autorităţile locale

Autorităţile locale din Cluj-Napoca, Timişoara şi Sibiu susţin că oamenii nu vor plăti mai mult la întreţinere faţă de anul trecut, chiar dacă preţul de producţie a gigacaloriei creşte, întrucât costul va fi acoperit prin subvenţie.

În municipiul Cluj-Napoca, preţul de producţie a gigacaloriei este în prezent de 361 de lei, crescând cu 7 lei faţă de anul 2011, când a fost de 354 de lei.

Primarul Emil Boc susţine, însă, că populaţia nu va avea la iarnă facturi mai mari la întreţinere.

Boc a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că în municipiul Cluj-Napoca, indiferent de creşterile costului la gaz, Primăria şi Consiliul Local au reuşit menţinerea aceleiaşi valori a gigacaloriei facturate la populaţie încă din anul 2009.

„La Cluj-Napoca vom menţine şi în această iarnă neschimbat preţul gigacaloriei facturat către populaţie, respectiv de 165 de lei pentru clujenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare. Diferenţa de 196 de lei, până la valoarea reală a gigacaloriei, de 361 de lei, va fi acoperită din bugetul local, sub formă de subvenţie. La Cluj-Napoca, indiferent de creşterile costului la gaz, Primăria şi Consiliul Local au reuşit menţinerea aceleiaşi valori a gigacaloriei facturate la populaţie încă din anul 2009, şi la fel va fi şi în acest an”, a spus Boc.

Şi reprezentanţii Primăriei Timişoara spun că fac tot posibilul ca preţul gigacaloriei să rămână neschimbat şi că, de asemenea, subvenţiile şi ajutoarele vor fi menţinute şi în acest an.

„Nu vrem să majorăm preţul gigacaloriei, chiar şi în condiţiile în care a crescut preţul gazelor. Ne facem toate socotelile, evaluările şi vom menţine preţul pentru populaţie. De anul trecut, Guvernul a eliminat subvenţia de la bugetul de stat pentru energia termică, iar noi am acoperit-o din bugetul local, aşa cum vom face şi pentru iarna care vine. Subvenţia pe gigacalorie este 73 de lei şi beneficiază toţi timişorenii”, a declarat viceprimarul Timişoarei, Sorin Grindeanu.

El a afirmat că în aceste zile timişorenii cu venituri mici îşi completează dosarele pentru a primi ajutoare pentru încălzire.

În municipiul Sibiu, în prezent doar 840 de apartamente mai sunt branşate la o centrală de cartier, iar potrivit reprezentanţilor Primăriei Sibiu, proprietarii nu vor plăti mai mult pentru căldură decât anul trecut, în pofida scumpirii gazelor naturale.

Aproape toate locuinţele din municipiul Sibiu s-au debranşat de la sistemul centralizat de încălzire încă din anii 2000.

„Preţul la gigacalorie nu va creşte. Primăria a preluat o parte din preţul perceput de furnizorul de agent termic pentru a sprijini populaţia, astfel încât preţul plătit este, în prezent, 265,34 lei. Pentru această subvenţie nu trebuie depus dosar”, a explicat Mirela Gligore, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu.

Costurile facturilor la încălzire în această iarnă la Constanţa şi Buzău, la fel ca iarna trecută

Costurile facturilor la încălzire în această iarnă vor fi similare celor de iarna trecută, la Constanţa şi Buzău, în condiţiile în care preţul gigacaloriei rămâne neschimbat.

Astfel, la Constanţa, costul facturilor la încălzire va fi similar cu cel achitat iarna trecută, preţul gigacaloriei rămânând, deocamdată, la nivelul celui plătit în luna aprilie 2012, de 341,91 de lei.

Reprezentanţii autorităţilor locale spun că, deocamdată, preţul cu care o gigacalorie este livrată către populaţie rămâne cel stabilit la începutul anului, de 341,91 de lei, astfel că facturile la încălzire vor rămâne similare cu cele din ultimul sezon rece.

„Sumele sunt alocate şi, dacă de la Guvern nu se modifică nimic, totul rămâne ca anul trecut”, a precizat viceprimarul Constanţei, Decebal Făgădău.

Şi la Buzău preţul gigacaloriei rămâne neschimbat, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX directorul regiei de termoficare, Constantin Tacea, de şase ani buzoienii plătind 185 de lei pentru o gigacalorie consumată.

„Deşi a crescut preţul gazelor naturale, a apei reci şi a energiei electrice, s-a convenit să ţinem fără un efort suplimentar al Consiliului Local preţul de 185 pe gigacalorie cel puţin până la 1 ianuarie. Şase ani sunt încheiaţi de când la Buzău e acelaşi preţ la gigacalorie”, a declarat directorul RAM Buzău, Constantin Tacea.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...