Harta Marsh a riscului politic în 2018 – România, index de risc politic mediu

Riscul politic la nivel global rămâne printre preocupările companiilor în anul 2018, iar România este poziţionată în categoria ţărilor cu index de risc mediu, alături de alte ţări din Europa precum Croaţia, Bulgaria, Spania sau Italia, potrivit unui document publicat de Marsh, lider global în brokerajul de asigurări şi în dezvoltarea soluţiilor inovative de management al riscului.
Economica.net - vin, 23 feb. 2018, 13:22
Harta Marsh a riscului politic în 2018 - România, index de risc politic mediu

Harta Marsh a Riscului Politic arată că în 2018 indexul de risc politic pentru România este 63,3. În ceea ce priveşte celelalte categorii evaluate, riscul de ţară este 65,7 iar indexul pentru risc operaţional este 62,8. Riscul economic are un index de 68,3. Cu cât indexul acordat unei ţări este mai mare (limita superioară este 100) cu atât riscul este mai mic.

Dintre ţările din jurul României, Serbia (58,8), Republica Moldova (47,9) şi Ucraina (41,5) au cele mai scăzute valori ale indexului ceea ce înseamnă că în aceste ţări riscul politic este mai mare.

La nivel global, în acest an riscurile politice sunt accentuate de situaţii precum criza rachetelor din Coreea de Nord, negocierile pentru Brexit şi protecţionismul comercial.

Harta Marsh a Riscului Politic în 2018 (Marsh Political Risk Map 2018) se bazează pe informaţii furnizate de BMI Research, companie specializată în analiza independentă a riscurilor politice, macroeconomice, financiare şi industriale. Harta prezintă evaluarea fiecărei ţări în funcţie de riscurile politice şi stabilitatea economică. Documentul oferă informaţii cu privire la ţările în care există posibilitatea ca aceste riscuri să afecteze mediul de business.

În Europa, peisajul riscului politic se înrăutăţeşte pe fondul efectelor negocierilor legate de Brexit. În acelaşi timp instabilitatea politică persistă în Spania iar alegerile care urmează în Italia în martie ar putea spori influenţa partidelor anti-sistem şi a euroscepticilor.

Riscul creşterii protecţionismului comercial devine o ameninţare tot mai mare în acest an. Giganţi comerciali precum Statele Unite, ar putea implementa restricţii suplimentare în acest an după ce în 2017 s-a consemnat o relaxare a protecţionismului comercial din partea SUA.

În Africa s-au înregistrat cele mai importante îmbunătăţiri în evaluările riscului politic pentru 2018. Cu toate acestea, incertitudinile în ceea ce priveşte alegerile viitoare şi succesiunea liderilor din Kenya, Gabon şi Coasta de Fildeş au determinat creşterea evaluării de risc politic în ţările amintite.

‘Instabilitatea socială, deciziile nefaste ale guvernelor şi ameninţările teroriste sunt printre riscurile comune pe care companiile multinaţionale le evaluează atunci când iau decizia să se implice în activităţi comerciale sau să investească într-o ţară. De cele mai multe ori riscurile politice nu pot fi controlate direct în peisajul complex şi volatil al riscurilor din prezent dar, în multe cazuri, efectele riscurilor politice pot fi diminuate prin intermediul asigurărilor de credit şi risc politic. Aceste tipuri de asigurări oferă încredere mai mare companiilor care aleg să investească în ţări instabile’, a afirmat Evan Freely, Global Practice Leader, Credit Specialties, Marsh.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a aprobat joi proiectul drumului de legătură ce va lega DEx Brăila – Galați de Centura Galați
Guvernul a aprobat joi proiectul drumului de legătură ce va lega DEx Brăila – Galați de Centura Galați
Au fost aprobați astăzi, în ședința de Guvern, indicatorii tehnico - economici pentru construcția Drumului de legătură dintre DEx Brăila - Galați și Centura Municipiului Galați, a......
Autostrada A13 Brașov – Bacău: Cinci utilaje de foraj sunt amplasate în Covasna pentru studiul geotehnic
Autostrada A13 Brașov – Bacău: Cinci utilaje de foraj sunt amplasate în Covasna pentru studiul geotehnic
Compania Națională de Investiții Rutiere verifică situația forajelor geotehnice incluse în contractul pentru finalizarea ...
POT a strans 161 de semnături în Parlament pentru a declanșa operațiunea de suspendare a președintelui Iohannis
POT a strans 161 de semnături în Parlament pentru a declanșa operațiunea de suspendare a președintelui Iohannis
Partidul Oamenilor Tineri anunță că 161 de parlamentari POT, AUR și SOS au semnat pentru suspendarea președintelui Klaus ...
Producția de petrol a celor 22 de membri ai OPEC+, scădere cu 14.000 de barili față de luna anterioară
Producția de petrol a celor 22 de membri ai OPEC+, scădere cu 14.000 de barili față de luna anterioară
Producția de petrol a celor 22 de țări care fac parte din alianța OPEC+ a scăzut în decembrie până la 40,65 milioane ...