Preţul gazului, fără TVA, pe care îl plăteşte un client E.ON, de la 1 aprilie, este de 118 lei/MWh. Tot de la 1 aprilie, un abonat GDF Suez Energy Romania plăteşte 102 lei/MWh, fără TVA, potrivit informaţiilor oferite de preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ pentru ECONOMICA.NET. Astfel, diferenţa între preţul plătit de un român din sudul ţării(Muntenia, Dobrogea, Oltenia) şi unul din nord(Transilvania, Moldova, Maramureş şi Banat) este de aproape 16%.
Până la 1 aprilie, preţul final al gazelor era destul de apropiat între regiuni, 112-113 lei MWh la GDF Suez şi circa 116 lei/MWh la E.ON.
La 1 aprilie, ca urmare a ajustării unor tarife specifice, preţul final al gazului pentru clienţii GDF Suez a fost scăzut de către ANRE cu 9%, în timp ce clienţilor casnici ai E.ON li s-a majorat preţul cu 1,5%.
Diferenţierea substanţială de preţ între nord şi sud a fost făcută ca urmare a ajustării negative cu 20% a tarifelor de distribuţie pentru GDF Suez şi a menţinerii tarifelor de distribuţie pentru E.ON, dar şi a modificării tarifelor de furnizare pentru cele două companii,, ca urmare a eliminării cote de import, potrivit lui Havrileţ.
GDF Suez şi E.ON acoperă aproape în întregime piaţa consumatorilor casnici din România. Ei se ocupă de distribuţia şi furnizarea gazelor pentru majoritatea gospodăriilor din România.
Sunt câteva judeţe care nu sunt acoperite de cei doi mari furnizori, Constanţa, Tulcea, Giurgiu, Mehedinţi şi Arad. Pentru fiecare firmă, alta decât E.ON sau GDF Suez, care se ocupă pe scară largă cu furnizarea gazelor către casnici, ANRE a publicat preţurile valabile de la 1 aprilie.
Astfel, în judeţul Tulcea, unde activează Tulcea Gaz, noul preţ este de 113 lei/MWh, fără TVA, în scădere cu 0,58%.
În Constanţa, unde de furnizarea către casnici se ocupă Congaz, noul preţ este de 97 de lei/MWh, fără TVA, în scădere cu 2,35%.
Noul preţ al gazului pentru casnici din Giurgiu, judeţul acoperit de Wirom, este de 98 de lei/MWh, fără TVA, în scădere cu 2,44%.
În Mehedinţi, unde activează Mehedinţi Gaz, noul preţ al gazului este de 109,03/MWh, fără TVA, în creştere cu 0,11%.
Pe medie, la nivelul întregii ţări, preţurile au scăzut cu circa 2%, de la 1 aprilie. Diferenţele între preţurile practicate de fiecare furnizor sunt, însă, foarte mari. Le puteţi vedea pe toate aici
Noile preţuri sunt valabile până la 1 iulie, când este de aşteptat o scumpire de circa 5% a gazelor pentru toţi consumatorii casnici, indiferent de furnizor, ca urmare a aplicării calendarului de liberalizare a pieţei de gaze convenit cu FMI. Vezi aici, pe larg, de ce s-au ajustat preţurile.
Preţul mărfii gaz este acelaşi pentru toată lumea, 53,3 lei/MWh. Gazul contează în proporţie de circa 46% în preţul final, restul fiind tarife de distribuţie, de înmagazinare, alte taxe şi tarife reglementate.