Harta ţărilor care au suspendat vaccinarea cu Astra Zeneca
Danemarca a fost prima țară care a oprit vaccinarea cu AstraZeneca Covid-19 săptămâna trecută, asta după ce au apărut rapoarte despre formarea de cheaguri de sânge la unele persoane. O persoană care a dezvoltat mai multe cheaguri a murit la 10 zile după ce a primit prima doză. Autoritățile daneze au declarat că suspendarea va dura cel puțin două săptămâni, în timp ce cazurile erau cercetate, menționând totodată că „în prezent nu se poate concluziona dacă există o legătură între vaccin și cheagurile de sânge”.
Au urmat mai multe ţări, printre care Norvegia, Islanda, Bulgaria, Thailanda și Congo care i-au urmat exemplul. Sâmbătă, 13 martie, autoritățile norvegiene au raportat că patru persoane sub 50 de ani care primiseră vaccinul AstraZeneca aveau un număr neobișnuit de scăzut de trombocite din sânge, ceea ce ar putea duce la sângerări severe. La scurt timp după aceea, Irlanda și Țările de Jos au anunțat că au oprit temporar utilizarea vaccinului AstraZeneca.
Iată mai jos HARTA ţărilor unde s-a oprit vaccinarea cu Astra Zeneca
Ce spun oficialii europeni
Majoritatea autorităților naționale de sănătate au subliniat că suspendarea vaccinului AstraZeneca a fost o măsură de precauţie.
„Trebuie să fim întotdeauna în partea prudenței, de aceea este sensibil să apăsăm butonul de pauză acum, ca măsură de precauție”, a declarat Hugo de Jonge, ministrul olandez al Sănătății.
Medicii norvegieni au anunțat luni că una dintre persoanele spitalizate a murit, după ce a primit vaccinul AstraZeneca. Oficialii germani au declarat că vor suspenda utilizarea acestuia după noi rapoarte și pe baza sfaturilor autorității sale de reglementare a medicamentelor.
Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că și Franța își va suspenda utilizarea până când autoritatea sanitară europeană, EMA, va putea revizui vaccinul, așteptată să fie finalizată în câteva zile. Slovenia, Spania și Portugalia au oprit, de asemenea, vaccinările împotriva AstraZeneca luni.
Ca răspuns la suspendări, AstraZeneca a declarat că a analizat cu atenție datele privind 17 milioane de persoane care au primit deja doze în toată Europa. Compania a anunţat că nu există „nicio dovadă a unui risc crescut” de formare a cheagurilor de sânge în nici o grupă de vârstă sau sex în nicio țară.