‘Primele noastre estimări arată că preţul final al gazelor naturale a scăzut cu 5%. Cei doi mari furnizori importanţi care gestionează 90% din piaţa de furnizare a gazelor susţin că scăderile au fost chiar de până la 10%. Deocamdată nu putem să ne referim la date certe pentru că monitorizarea vine după o anumită perioadă. Din primele estimări ele au scăzut pentru că au fost renegociate un număr de 40% din contractele care în trecut au fost reglementate şi au trecut în zona liberă’, a spus Havrileţ.
Preşedintele ANRE a explicat că în cazul acestor contracte a scăzut tariful de furnizare, scrie Agerpres.
Data liberalizării pieţei interne a gazelor naturale pentru clienţii noncasnici (1 ianuarie 2015) este prevăzută de Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/ 2012, iar, în consecinţă, clienţii noncasnici au beneficiat de furnizarea gazelor naturale la preţ reglementat şi în baza contractului-cadru până la data de 31 decembrie 2014, după această dată preţurile finale reglementate pentru această categorie de clienţi încetându-şi aplicabilitatea.
Potrivit datelor ANRE, consumul de gaze naturale pe piaţa reglementată a scăzut în 2014 cu 10,10%, la 43,8 milioane MWh, iar pe piaţa concurenţială s-a înregistrat o creştere de 1,10%, la 72,68 milioane MWh. În ceea ce priveşte sursele de provenienţă, 107,19 milioane MWh au fost gaze din producţia internă, în creştere cu 5,92%, iar 9,3 milioane MWh au fost din surse externe, în scădere cu 52,06%.