Havrileţ, ANRE: România ar putea importa 40% din consumul naţional de gaze în această iarnă

România ar putea importa 40% din consumul naţional de gaze în această iarnă, întrucât preţul gazelor pe pieţele internaţionale va fi chiar şi cu 20 de lei pe MWh mai mic decât cel al gazelor de producţie internă aflate în depozite, a declarat, marţi, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Economica.net - mar, 08 nov. 2016, 12:19
Havrileţ, ANRE: România ar putea importa 40% din consumul naţional de gaze în această iarnă

‘Preţul gazelor de import este mai competitiv, iar furnizorii se îndreaptă spre această sursă. În momentul în care preţurile sunt mici, pot intra gaze până la 40% din import’, a susţinut Havrileţ, prezent la congresul naţional al Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România.

El a explicat că ar putea exista furnizori care vor comercializa doar gaze de import, dacă acestea sunt mai ieftine.

‘Pentru trimestrul al patrulea din acest an, preţul de import a fost între 68 şi 72 de lei pe MWh, iar pentru trimestrul unu, estimările pentru piaţa internaţională indică un preţ de 78 de lei pe MWh, ceea ce înseamnă, în comparaţie cu preţul gazelor înmagazinate din producţia internă, o diferenţă de 20 de lei în favoarea gazului importat’, a arătat Havrileţ.

În prezent, importurile înseamnă 30% din consumul de gaze la nivel naţional, potrivit datelor postate pe site-ul ANRE.

Oficialul ANRE a arătat că tendinţele de scădere pe plan internaţional a preţului gazelor s-ar putea simţi şi la consumatorii finali, însă a evitat să ofere un procent în acest sens.

‘Din fericire, preţurile internaţionale ale gazelor evoluează într-o zonă mai joasă, ceea ce aduce un beneficiu pentru consumatorii din ţara noastră, în sensul cel puţin al menţinerii preţurilor la gazele naturale la nivelul actual, dacă nu o scădere nu foarte însemnată, dar totuşi o tendinţă de scădere’, a susţinut Havrileţ.

El a amintit că preţul plătit de populaţie este îngheţat la nivelul de 60 de lei pe MWh până la 1 aprilie 2017, în urma unei Hotărâri de Guvern aprobate vara trecută.

‘De la 1 aprilie se desfiinţează sistemul de stabilire a preţului prin HG, iar ANRE va stabili o metodologie de formare a preţului pentru consumatorul casnic, în condiţii de liberalizare. Acest lucru înseamnă că un consumator de pe piaţă, indiferent dacă este casnic sau nu, consumă un coş de gaze, unde intră gaze de import, gaze din producţia domestică curentă, precum şi gaze din depozite. Aceste trei surse formează un coş, care va fi în continuare gestionat de ANRE printr-o metodologie care va obliga furnizorii care alimentează piaţa casnică să asigure cel mai bun echilibru în sensul păstrării unui preţ cât mai mic’, a explicat preşedintele ANRE.

Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFEER – organizează, marţi, a doua ediţie a conferinţei anuale, cu tema ’10 ani de implicare în energie. Ce ne rezervă următorii 10 ani?’.

Te-ar mai putea interesa și
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, costuri mai mari (retrospectivă 2024)
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, ...
Sectorul auto european s-a confruntat cu numeroase probleme în 2024, începând cu scăderea vânzărilor din cauza cererii reduse şi costuri ridicate de producţie, până la concurenţa acerbă a......
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia a atacat miercuri sistemul energetic al Ucrainei și unele orașe cu rachete de croazieră și rachete balistice plus ...
Rusia foloseşte din ce în ce mai mult bitcoin şi alte criptomonede în schimburile comerciale cu alte ţări, pentru a ocoli sancţiunile Occidentului
Rusia foloseşte din ce în ce mai mult bitcoin şi alte criptomonede în schimburile comerciale cu alte ţări, pentru a ...
Companiile ruseşti au început să folosească bitcoin şi alte monede digitale în plăţile lor internaţionale, după ...
Rusia, situație de urgență în Krasnodar, din cauza petrolului care încă se scurge pe coasta Mării Negre
Rusia, situație de urgență în Krasnodar, din cauza petrolului care încă se scurge pe coasta Mării Negre
Autoritățile din regiunea Krasnodar, din sudul Rusiei, au declarat miercuri o situație de urgență la nivelul întregii ...