Havrileţ (ANRE): România nu va mai fi dependentă de gazul de import; în noiembrie, ponderea va fi de numai 2%
„România, în foarte scurt timp, nu va mai fi dependentă de gazele de import. Practic, după începerea procesului de liberalizare în sectorul gazelor naturale, am înregistrat o scădere a consumului în special în zona ineficientă, energofagă. Au început şi acest tip de consumatori să investească în eficienţă, în fabricarea la costuri mai scăzute a produselor finite. Lucru care a scăzut de la un procent de 35% anii trecuţi la 15% în 2013, iar în acest an avem o pondere şi mai mică (a gazului de import – n.r.). Nu cred că vom depăşi 9% – 10% pentru că iată, pentru luna noiembrie, am stabilit un procent de import de 2%, în condiţiile în care, în alţi ani, luna noiembrie avea procente de import de la 20% la 40%. Este o scădere extraordinar de mare a dependenţei de import, lucru benefic pentru că, altfel, această liberalizare pe care a făcut-o pe piaţa internă ar fi majorat extrem de mult preţul final”, a explicat Havrileţ.
El a mai spus că se observă deja primele efecte pozitive ale procesului de liberalizare în domeniul gazelor. „Observăm primele efecte pozitive ale procesului de liberalizare şi în sensul în care România a plătit, anul trecut, cu două miliarde de dolari mai puţin factura externă pentru gazele de import decât în anii precedenţi”, a mai spus preşedintele ANRE.
Guvernul a aprobat, la sfârşitul lunii septembrie a acestui an, două hotărâri privind programul de iarnă în domeniul energetic şi noul calendar de liberalizare a pieţei gazelor.
Executivul a decis, la momentul respectiv, menţinerea preţurilor gazelor naturale din producţia internă (atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei non-casnici) la nivelurile stabilite pentru 1 iulie 2014.
Tot în luna septembrie, Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, a declarat pentru AGERPRES că Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială au fost de acord cu amânarea liberalizării pieţei gazelor pentru consumatorii casnici şi cu termenele propuse de partea română.
Acesta a propus autorităţilor de la Bruxelles ca preţul gazelor interne pentru populaţie să nu mai crească până la 1 iulie 2016, iar perioada de liberalizare să se prelungească până la 1 iulie 2021, faţă de 31 decembrie 2018, cum prevede calendarul aflat în prezent în vigoare.
Potrivit calendarului de liberalizare asumat de România în 2012 în faţa Fondului Monetar Internaţional şi a Comisiei Europene, preţul gazelor pentru populaţie ar fi trebuit să se majoreze cu 3%, la 1 octombrie 2014. Preţul pentru consumatorii casnici ar fi urmat să fie complet liberalizat la 31 decembrie 2018, potrivit aceluiaşi calendar.