Havrileţ, ANRE: Taxa pe monopolul natural nu ar trebui să intre în tarif
„A fost element de competiţie doar programul de investiţii şi preţul pe acţiune. La nivelul redevenţei s-a stabilit, apriori, 1%. Noi considerăm că această taxă (pe monopolul natural n.r.), care nu este foarte mare, dacă ne gândim la energia electrică, este 0,2% din tarif, iar la gaze 0,7%. În momentul în care gazele (preţul gazelor n.r.) vor creşte conform programului cuvenit şi această taxă la gaze va coborî la 0,2%”, a spus Havrileţ.
El consideră că este o taxă destul de mică şi poate fi preluată din profitul companiilor.
Guvernul a aprobat, în 22 ianuarie 2013, Ordonanţa privind impunerea unor măsuri de impozitare suplimentară pe activităţile cu caracter de monopol natural permise de stat prin contractele de privatizare sau prin concesionarea unor active deţinute de stat sau a unor servicii publice.
Potrivit actului normativ, taxa pe monopolul natural va fi aplicată operatorilor din sectorul energiei electrice şi al gazului metan de la 1 februarie 2013 şi va aduce suplimentar la bugetul de stat 257,52 milioane lei în 2013 şi 295,7 milioane lei în 2014.
Valoarea taxei este de 0,45 lei/MWh şi este aplicabilă pentru energia pentru care se aplică tarifele aferente serviciilor de transport energie electrică sau gaze naturale şi respectiv valoarea de 1,25 lei/MWh energiei pentru care se aplică tarifele aferente serviciilor de distribuţie energie electrică sau gaze naturale. Taxa suplimentară va fi inclusă în tarifele practicate de companiile din sectorul energie electrice şi al gazelor naturale. Taxa pe monopolurile naturale din sectorul energiei se aplică până la data de 31 decembrie 2014.
Taxa nu va fi plătită de operatorii de distribuţie de energie electrică sau gaze naturale care au un număr de clienţi mai mic de 100.000.