Havrileţ, ANRE: Vom propune FMI o liberalizare timpurie a pieţei gazelor

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va propune Fondului Monetar Internaţional (FMI) o liberalizare timpurie a pieţei gazelor pentru consumatorii casnici, având în vedere că preţurile pe pieţele internaţionale au scăzut foarte mult, a declarat, luni, Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, în cadrul Energy Business Summit.
Economica.net - lun, 07 mart. 2016, 10:52
Havrileţ, ANRE: Vom propune FMI o liberalizare timpurie a pieţei gazelor

‘Vom analiza, împreună cu FMI şi Banca Mondială, stadiul liberalizării pieţei gazelor şi vom propune o liberalizare timpurie, având în vedere că preţul gazelor pentru consumatorii casnici de pe pieţele internaţionale şi de pe bursa internă este mai mic decât cel preconizat de noi’, a spus Havrileţ.

În toamna anului trecut, preşedintele ANRE estima o scădere a preţului de producţie a gazelor naturale cu 10% până la 1 iulie 2016. Totodată, calendarul de liberalizare prevede o creştere cu 6 lei pe MWh pentru preţul gazelor plătit de consumatorii casnici începând cu această vară.

În prezent, preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţie internă pentru consumatorii casnici şi pentru termocentralele care livrează agent termic consumatorilor casnici este de 60 de lei pe MWh.

O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de noul şef al instituţiei pentru România, Reza Baqir, efectuează o vizită în România în perioada 2 – 15 martie 2016, pentru evaluarea anuală a economiei româneşti, se arată într-un comunicat al reprezentantului regional al FMI pentru România şi Bulgaria, Guillermo Tolosa.

‘Misiunea FMI condusă de Reza Baqir, se va afla la Bucureşti în perioada 2 – 15 martie, pentru a realiza evaluarea anuală a economiei româneşti, în cadrul consultărilor pe Articolul IV’, se menţionează în comunicat.

Membrii misiunii FMI vor avea întâlniri cu reprezentanţi ai autorităţilor române, ai partidelor politice, cu sindicate, asociaţii de business, cu reprezentanţi ai mediului academic şi ai sistemului bancar.

Consultările periodice prevăzute de Articolul IV din Statutul Fondului constituie un exerciţiu de supraveghere care este obligatoriu pentru toate statele membre. Scopul consultărilor în baza Articolului IV este examinarea situaţiei financiare şi economice la nivel naţional şi formularea unor recomandări generale referitoare la politicile monetare, politicile financiare şi economice de urmat pentru asigurarea stabilităţii şi a unei evoluţii pozitive la nivelul economiei.

În prezent, România nu are în derulare un acord cu Fondul Monetar Internaţional.

Te-ar mai putea interesa și
Hotelurile din Poiana Brașov mizează pe ocupare de 100% de Revelion
Hotelurile din Poiana Brașov mizează pe ocupare de 100% de Revelion
Hotelurile şi pensiunile din Poiana Braşov sunt ocupate aproape în întregime pe perioada vacanţei de iarnă, hotelierii pregătindu-le turiştilor pachete de servicii pentru toate buzunarele şi......
Studiul de fezabilitate pentru un cablu submarin care va lega UE de Azerbaidjan va fi gata în două luni, iar destinația inițială e România
Studiul de fezabilitate pentru un cablu submarin care va lega UE de Azerbaidjan va fi gata în două luni, iar destinația ...
Studiul de fezabilitate pentru proiectul cablului submarin prin Marea Neagră va fi gata în următoarele două luni, a declarat ...
Forumul APPR e îngrijorat de implicațiile viitorului acord UE-Mercosur
Forumul APPR e îngrijorat de implicațiile viitorului acord UE-Mercosur
Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România (Forumul APPR) îşi exprimă îngrijorarea cu privire ...
Fostul președinte francez, Nicolas Sarkozy, a fost condamnat la un an de monitorizare cu o brățară electronică
Fostul președinte francez, Nicolas Sarkozy, a fost condamnat la un an de monitorizare cu o brățară electronică
Curtea de Casaţie a Franţei, cea mai înaltă jurisdicţie franceză, a respins miercuri recursul fostului preşedinte ...