Hedepy, platformă de terapie on-line, s-a lansat în Cehia în 2020 și în doar 2 ani s-a extins în alte 7 țări, activând în prezent în Slovacia, Ucraina, Italia, Polonia, Ungaria, România și Grecia, fiind disponibilă în 8 limbi. În toată Europa, Hedepy are astăzi afiliați aproape 300 de psihoterapeuți calificați, prin intermediul cărora facilitează sute de sesiuni zilnic. În România, prețul unei ședințe de psihoterapie prin platforma Hedepy începe de la 159 de lei.
„Lucrăm foarte intens cu întreaga echipă Hedepy, mai ales în ultimul an. Din punct de vedere al portofoliului, este una dintre cele mai de succes companii ale noastre, care ne-a convins mai ales prin faptul că ajută în mod real mii de oameni de pe tot globul, reușind în același timp să depășească obiectivele pe care și le-a stabilit. Suntem mândri să ne aducem contribuția la succesul unui jucător atât de puternic, cu ambiții paneuropene”, a declarat Marek Moravec, Managing Partner la Nation 1 Investment Fund.
„Interesul pentru terapia online este în creștere și din partea companiilor care o folosesc ca un beneficiu pentru angajații lor. La nivel european, firma de avocatură Havel Partners, Tchibo și Multisport oferă terapie corporativă echipelor lor, astfel încât Hedepy oferă acest beneficiu pentru aproape 40.000 de angajați în total. Pe lângă companii, platforma cooperează cu mai multe companii de asigurări, și acum și cu școli. Astfel, ne dorim să acordăm îngrijire psihologică de calitate tuturor, indiferent de statutul social sau de locul de reședință, și în același timp să motivăm utilizatorii să acorde aceeași importanță bunăstării lor psihologice ca și sănătății fizice”, a spus Oana Romanescu, Marketing Manager Hedepy România
„Credem că succesul nostru vine în primul rând din selecția minuțioasă a terapeuților certificați, alături de care dezvoltăm constant varianta ideală în care terapia ar trebui să funcționeze online. Din ce în ce mai mulți oameni percep azi sănătatea mintală ca pe o prioritate, lucru evidențiat și de cifrele platformei de anul trecut, când Hedepy a înregistrat o creștere anuală a numărului de sesiuni de terapie din toată Europa (+410%: aproape 50.000 de sesiuni în 2022). Mai mult decât atât, obiectivul nostru principal este de a aduce psihoterapia mai aproape de toți cei ce au nevoie de susținere, motiv pentru care Hedepy colaborează cu instituții de asigurare ce pot deconta serviciile de psihoterapie în Cehia și Slovacia. Ne dorim ca și România să urmeze acest model cât mai curând”, a declarat Mădălina Golgoțiu, Community Manager.
Platforma Hedepy este activă în prezent pe un total de 12 piețe din întreaga lume, iar în patru dintre acestea deține poziția de lider în rândul furnizorilor de psihoterapie online – și anume în Cehia, Slovacia, România și Grecia, în timp ce crește rapid în Polonia și Ucraina. Dezvoltarea platformei pe alte piețe externe este unul dintre scopurile pentru care compania își va folosi investiția actuală. Astfel, în luna mai, Hedepy se lansează și în Finlanda, Lituania și Slovenia, iar în Estonia se va lansa în iunie.
„Ca parte a oricărei extinderi, mai întâi analizăm cu atenție piețele potențiale timp de câteva luni pentru a determina în ce țară platforma noastră poate eficientiza lipsa profesioniștilor și, de asemenea, îi poate ajuta pe cei care întâmpină dificultăți în drumul lor către psihoterapie din alte motive decât lipsa terapeuților calificați.”, comentează Lukáš Krčil (foto jos), CEO și co-fondator al Hedepy.
Pe lângă extindere, Hedepy plănuiește să folosească investiția pentru a lansa un alt serviciu de sănătate mintală. În premieră, în Republica Cehă va include în oferta și consiliere psihiatrică online, răspunzând astfel nu doar lipsei acute de psihiatri, ci și nevoii de susținere tot mai mari din partea clienților. Ca parte a creșterii sale, platforma lucrează și la dezvoltarea unei aplicații mobile, în care utilizatorii vor putea nu numai să înregistreze constant cum se simt, sau ce și cum le afectează starea de spirit zilnică, ci și să se informeze prin intermediul conținutului educațional disponibil. Aplicația le va permite astfel să lucreze cu ei înșiși nu doar în timpul sesiunilor 1 la 1, ci și în afara acestora.
„Dezvoltăm aplicația Hedepy pentru a servi atât utilizatorilor noștri, cât și terapeuților înșiși. Aceștia vor putea să monitorizeze starea clienților lor prin intermediul acesteia și apoi să adapteze cursul ulterior de tratament la aceste informații. Oamenii vor putea astfel să aibă grijă de sănătatea lor mintală în afara ședințelor individuale și terapeuții vor fi, de asemenea, mai bine pregătiți pentru ședințele următoare. Toate acestea pot influența apoi rapiditatea cu care vin primele rezultate ale psihoterapiei”, adaugat Roman Zámečník (foto), co-fondatorul Hedepy.