Compania olandeză, care produce sortimente ca Heineken, Tiger şi Sol, a anunţat miercuri că până în 2023 va economisi două miliarde de euro (2,4 miliarde de dolari) conform planului „EverGreen” al directorului general Dolf van den Brink.
Economiile vor fi realizate prin reorganizare, reducerea complexităţii şi a numărului de produse, şi identificarea cheltuielilor cel mai puţin eficiente, se arată în comunicatul Heineken.
În urma revizuirii operaţiunilor vor fi concediaţi aproximativ 8.000 de angajaţi – aproximativ 9% din forţa de muncă la finalul lui 2019 – şi compania va înregistra costuri de 420 milioane de euro. De asemenea, cheltuielile de personal vor fi reduse cu aproximativ 350 milioane de euro.
Heineken se aşteaptă ca anul acesta veniturile, profitul operaţional şi marja de profit să fie sub nivelul din 2019, din cauza restricţiilor asupra reuniunilor sociale şi a problemelor cu care se confruntă industria ospitalităţii.
Compania estimează o îmbunătăţire graduală a condiţiilor de pe piaţă în 2021 şi o redresare mai accentuată în 2022, cu o redresare lentă a consumului în barurile şi restaurantele din Europa.
Marja operaţională înainte de elementele excepţionale ar trebui să crească la 17% până în 2023, de la 12,3% în 2020 şi 16,8% în 2019.
Miercuri la prânz, acţiunile Heineken înregistrau un declin de 2,2%, după ce anul acesta titlurile au scăzut cu 4,6%.
Profitul operaţional al companiei a scăzut cu 35,6% în 2020, în linie cu estimările.
Grupul Heineken are un portofoliu de peste 300 de mărci de bere şi cidru internaţionale, regionale, locale şi de specialitate.
În România, compania oferă un portofoliu divers de mărci de bere şi cidru, câteva dintre acestea fiind produse în cele patru fabrici locale (din Constanţa, Craiova, Târgu Mureş şi Miercurea Ciuc). Fabricile din România au peste 1.100 de angajaţi şi se aprovizionează de la furnizori locali cu peste 70% din ingrediente.