Heinzmann, cetăţean belgian cu o experienţă de 25 de ani în industria aviatică, şi-a început mandatul la Tarom în data de 19 noiembrie 2012, cu un contract pe patru ani.
Vineri, ministrul Transporturilor, Dan Costescu, a declarat, după o şedinţă a consiliului de administraţie, că directorul general al Tarom, belgianul Christian Heinzmann, nu va mai putea exercita funcţia de manager de resurse financiare şi umane după data de 22 martie, în urma unei decizii a Autorităţii Aeronautice Civile, de care a luat act consiliul de administraţie.
Însă Heinzmann a prezentat, pentru News.ro, propria versiune asupra a ceea ce s-a întâmplat în şedinţa de vineri a board-ului Tarom.
„Am început şedinţa în patru membri. Domnul Ionuţ (Moşteanu n.r.) a fost numit preşedinte. S-a comportat imediat ca o autoritate. Am întrebat care este agenda întălnirii? El a spus că vom schimba agenda şi vom începe cu raportul Autorităţii Aeronautice Civile. A început să citească detaliile de acolo, iar eu l-am întrerupt şi i-am cerut să mă lase să explic ceea ce scrie acolo. A spus că nu este timp pentru explicaţii”, a spus Heinzmann, în interviul acordat News.ro.
„A spus că ministrul i-a spus că nu mi-am îndeplinit mandatul, că nu am atins ţintele stabilite. Am încercat să explic, dar nu a dorit să asculte. În cele din urmă, preşedintele board-ului a spus: suntem aici ca să vă retragem mandatul. Mandatul dumneavoastră s-a încheiat”, a povestit el.
Heinzmann a explicat că revocarea din funcţie se referă atât la funcţia de accountable manager, cât şi la cea de director general (chief executive officer – CEO).
Însă decizia nu a putut fi dusă la îndeplinire vineri, pentru că el a părăsit şedinţa şi nu a mai fost cvorum. El a motivat decizia de a părăsi şedinţa prin faptul că nu a fost lăsat să vorbească.
Pentru ca o decizie a consiliului de admnisitraţie să fie valabilă, este nevoie de prezenţa a cel puţin patru din şapte membri.
„Şedinţa a durat cinci minute. Nu doar eu am fost revocat, ci şi Tiberiu Ţiclea (directorul general administrativ n.r.)”, a precizat Heinzmann.
Pentru ca decizia să se aplice, consiliul de admnisitraţie se va întruni din nou luni seară, de la ora 21, însă nici Heinzmann, nici Ţiclea – şi el membru în board – nu nor participa.
„Nu voi participa la propria mea execuţie. Însă ştiu că vor fi cinci membri prezenţi, va veni special chiar şi Dragoş Andrei, de la Londra. Decizia anunţată vineri va fi pusă în aplicare la şedinţa din această seară şi se va aplica de la miezul nopţii”, a afirmat directorul general al Tarom.
Heinzmann a precizat că, chiar dacă ar dori să participe, nu poate din cauza problemelor de sănătate. El este bolnav de cancer din septembrie 2014 şi, de atunci, este sub tratament. „Nu pot lucra după ora 18-19 seara din cauza tratamentului”, a explicat el.
Întrebat dacă va rămâne membru în consiliul de administraţie, el a răspuns „deocamdată da”, chiar dacă situaţia i s-ar părea „ridicolă”.
Duminică, Christian Heinzmann a spus că a trimis o scrisoare consiliului de admnistraţie în care îşi manifestă disponibilitatea de a colabora pentru o tranziţie în condiţii cât mai bune la conducerea Tarom.
Heinzmann afirmă că, potrivit contractului său de mandat, trebuie să primească şase salarii compensatorii în caz că este demis înainte de expirarea mandatului, dacă nu este vorba de o culpă gravă a sa.
„Am un contract prost, există şi diferenţe între versiunea în engleză şi cea în română. Mă aşept să nu-mi plătească cele şase salarii”, a menţionat Heinzmann, în interviul acordat News.ro.