Hellvig: Am cerut sprijinul Parlamentului pentru adoptarea pachetului nou de legi privind securitatea naţională

Economica.net
25 01. 2017
interceptari_63189800

„Am cerut public sprijinul Parlamentului pentru adoptarea pachetului nou de legi privind securitatea naţională întrucât cadrul normativ nu poate, în forma lui actuală, să acopere lacunele legislative în combaterea marilor provocări de securitate cu care din păcate ne confruntăm astăzi”, a afirmat Eduard Hellvig. El şi-a exprimat speranţa că Parlamentul va ajuta SRI în acest sens.

Preşedintele Comisiei de control al SRI, Adrian Ţuţuianu, a dat detalii suplimentare pe acest subiect, afirmând că trebuie modificate mai multe legi: Legea 51/1991, privind securitatea naţională, Legea 14/1992, privind funcţionarea SRI, Legea 182/2002, privind informaţiile clasificate, Legea 656/2002, privind spălarea banilor, Legea 39/2003 privind prevenirea crimei organizate, Legea 535/2004, privind combaterea terorismului.

Ţuţuianu a spus că trebuie lucrat şi la realizarea unui pachet de acte normative privind domeniul cibernetic.

„Am făcut o evaluare a cadrului legislativ incident şi am ajuns la concluzia că acest cadru este insuficient, şi din perspectiva atribuţiilor pe care le are SRI, dar şi din perspectiva controlului parlamentar. Ne-am propus să discutăm în perioada următoare despre aducerea cadrului legislativ la zi”, a afirmat el.

Preşedintele Comisiei a adăugat că va trebui modificată şi Hotărârea Parlamentului 30/1993, care precizează rolul Comisiei de control.
„Controlul trebuie să fie, aşa cum spune această Hotărâre, permanent, concret, real, efectiv şi să asigurăm, prin intermediul comisiei parlamentare, Parlamentul, societatea în general, că SRI este supus unui concret democratic. Ne preocupă ca SRI să aibă toate mijloacele necesare pentru îndeplinirea tuturor atribuţiilor”, a spus el.

Ţuţuianu a mai afirmat că membrii comisiei SRI din legislaturile anterioare s-au angajat să aducă la zi aceste legi, însă nu s-a reuşit până în acest moment. „Toţi au spus ca fac, nimeni nu a reuşit sa facă. Realizarea implică CSAT, preşedinte, Guvern, SRI”, a conchis el.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat pe 17 ianuarie că noul Parlament trebuie să modernizeze sau să îmbunătăţească cel puţin 12 legi din domeniul securităţii naţionale, precizând că măsura maturităţii noii majorităţi parlamentare va fi felul în care abordează aceste acte normative.

„Noul Parlament are multă treabă în domeniul securităţii naţionale. Împreună cu consilierii mei am numărat încă o dată şi am constatat că e nevoie de modernizarea sau îmbunătăţiurea a cel puţin 12 legi din domeniul securităţii naţionale, dintre care jumătate se referă la munca şi domeniul de activitate al serviciilor secrete. Un volum impresionant de muncă pentru Parlament cu singurul scop de a îmbunătăţi sistemul de securitate naţională şi de a face activitatea serviciilor secrete mai bine coorodonată”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a mai spus că noua majoritate parlamentară are un rol foarte important, hotărâtor în felul cum se abordează aceste cehstiuni legate de securitatea naţională.