Hellvig: Cred că vom avea absorbţie a fondurilor UE de 32-35% până la sfârşitul anului
Eduard Hellvig a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, că a avut o discuţie cu comisarul european pentru dezvoltare regională, Johannes Hahn, în cadrul căreia a convenit implementarea, „cât mai repede”, a unor mecanisme care să ducă la o mai bună absorbţie a fondurilor europene, scrie MEDIAFAX.
„Am convenit că există câteva mecanisme care trebuie implementate cât mai repede. Ţine de debirocratizare, de simplificarea procedurilor şi, mai mult decât atât, de descentralizare, să încercăm să descentralizăm managementul proiectelor de la nivelul ministerului către Agenţiile de Dezvoltare Regională, în aşa fel încât beneficiarul să fie cât mai aproape de autoritatea care gestionează proiectul, concomitent cu creşterea capacităţii de monitorizare şi auditare din partea ministerului, care să fie atent ca resursele financiare să fie gestionate corespunzător”, a spus Hellvig.
El a adăugat că un astfel de mecanism ar putea intensifica absorbţia fondurilor europene.
„Cred că acest mecanism ar putea intensifica absorbţia fondurilor europene, cu precizarea că într-un raport al CE se spune foarte clar că, indiferent de natura şi capacitatea noastră de a implementa soluţii perfecte, mai mult de 50% pe grad de absorbţie în România nu va fi posibil până la sfârşitul lui 2012. (…) Eu cred că până la sfârşitul anului 2012 suntem undeva între 32 şi 35% din totalul fondurilor puse la dispoziţie, de 4,4 miliarde, ceea ce ţine de Programul Operaţional Regional, vorbesc aici de Ministerul Dezvoltării”, a spus el.
Hellvig a precizat că altă problemă se referă la statutul agenţiilor de dezvoltare regională, dat fiind că acestea nu au personalitate juridică.
„Va trebui reglementat că ADR nu are personalitate juridică, cât de repede putem. Nu vorbim numai de perioada 2007-2013, vorbim şi de cadrul pentru politica de coeziune 2014-2020. Trebuie să creăm instrumentele prin care să funcţioneze acest program, dar şi cele care vin. Se lucrează la nivelul ministerului. Este un pachet – trebuie consultări cu ADR-urile, să nu dăm procesul peste cap, dar să intensificăm absorbţia. Noi ne-am dorit să se întâmple ieri, procesul a fost demarat, e prioritate strategică zero. Trebuie rezolvat din punct de vedere legislativ, al managementului de proiect, al trasferului de proiecte. Nu pot să vă dau un termen – de două luni, de şase luni – n-aş fi onest cu dumneavoastră”, a spus Hellvig.
El a apreciat că în momentul când s-au înfiinţat agenţiile de dezvoltare regională, acestea „au fost făcute după nişte realităţi obiective”, însă în prezent „România se află într-o altă situaţie şi trebuie să se adapteze”.
În acelaşi context, ministrul a criticat slaba absorbţie a fondurilor europene gestionate prin MDRT la Târgu Mureş şi în judeţul Mureş, arătând că, în ce priveşte proiectele legate de reabilitarea clădirilor şi a cetăţilor istorice, unde îşi doreşte dezvoltarea unei „industrii de turism de nişă”, Sighişoara reprezintă „o prioritate strategică”.
Hellvig se află în Mureş pentru a vizita două obiective de investiţii – o bază sportivă şi un drum comunal, ambele reabilitate din fondurile MDRT, în localitatea Zau de Câmpie.