El a spus că este o onoare şi o plăcere să vorbească în faţa Parlamentului în prima sa alocuţiune în România. „Ne întâlnim astăzi exact la şapte ani după ce România şi Bulgaria, împreună cu cele 25 de state membre UE, au semnat intrarea României în UE”, a mai spus Rompuy.
Oficialul european a precizat că s-a bucurat să felicite ţara noastră pentru cei cinci ani de când este membră UE, dar şi pentru anii de pregătire, care au schimbat România astfel încât acum este greu să recunoşti situaţia existentă înainte.
Preşedintele Consiliului European a adăugat: „Nu ne putem imagina o Uniune Europeană fără România”.
Herman Van Rompuy a mai afirmat că a mai vizitat România în 1974, când avea 26 de ani. „Chiar dacă mi-am spus că nu voi vizita niciodată o ţară comunistă, aceasta a fost singura excepţie pe care am făcut-o până în 1989”, a mai spus el, caracterizând vizita sa de atunci ca „o călătorie intrigantă”, în care a avut mai multe discuţii cu tineri români din ţara noastră.
„Am înţeles şi din cele ce nu se spuneau şi din cele ce se spuneau”, a mai declarat Rompuy, precizând că era „prea sincer pentru gazda sa”, astfel că vizita s-a încheiat după două zile, când a fost „exilat” la Marea Neagră, într-o staţiune, aproape de locul unde poetul Ovidiu fusese exilat în urmă cu 200 de ani.
Rompuy a mai afirmat că s-a întors ca observator la Revoluţie şi a fost uimit de entuziasmul pentru libertate, dar şi de evidenta sărăcie lucie din România.
„Ţara dumneaovatsră a ocupat un loc important în harta mea mentală a Europei”, a mai declarat preşedintele Consiliului European.