‘Uniunea Europeană şi instituţiile financiare asociate au oferit o sumă de peste 5 miliarde de euro, sau peste 6,5 miliarde de dolari, în granturi, împrumuturi concesionale şi credite pentru perioada 2012-2013 în vederea sprijinirii tranziţiei Egiptului spre democraţie’, a declarat Herman van Rompuy.
În cei doi ani care au trecut de la înlăturarea de la putere a lui Hosni Mubarak, rezervele valutare ale Egiptului au scăzut cu aproape două treimi (21 de miliarde de dolari) până la 15 miliarde de dolari. De asemenea, lira egipteană s-a depreciat masiv pe fondul achiziţiilor de dolari ale populaţiei. La finele anului trecut, Banca Centrală a Egiptului a introdus un nou sistem valutar în încercarea de a stabiliza moneda naţională, care s-a depreciat totuşi cu 5% în ultimele două săptămâni.
Autorităţile egiptene negociază cu Fondului Monetar Internaţional acordarea unui împrumut de 4,8 miliarde, considerat crucial în condiţiile în care Egiptul se confruntă cu o creştere a deficitului bugetar şi cu o diminuare a rezervelor valutare. Autorităţile de la Cairo speră că un împrumut de la FMI va atrage noi investiţii străine.