Van Rompuy a făcut această apreciere la Dublin, după convorbirile purtate cu premierul Irlandei, Enda Kenny, şi cu Eamon Gilmore, vicepremier şi ministru de externe, în cursul cărora a analizat programul preşedinţiei semestriale irlandeze a Consiliului UE.
Într-o conferinţă de presă comună, oficialul UE a declarat că summitul din noiembrie 2012 nu a fost un ‘eşec’, deşi, atunci, diferenţele de opinie au împiedicat ajungerea la un acord. ‘Nu a existat un acord, dar s-au identificat suficiente puncte de convergenţă pentru a spune că este posibil să se ajungă la un acord’, a spus Van Rompuy.
Referitor la preşedinţia semestrială irlandeză, el a evidenţiat capacitatea dovedită de guvernul de la Dublin pentru a-şi asuma această funcţie în ‘vremuri grele’ pentru UE, mai ales pentru că îşi îndeplineşte cu succes condiţiile programului său de ajutor financiar.
Van Rompuy a apreciat că există ‘încredere în Irlanda’, astfel încât, în timpul preşedinţiei semestriale irlandeze, să se avanseze în procesul de generare de ‘stabilitate, locuri de muncă şi creştere’.
Aceştia sunt cei trei piloni fundamentali ai programului de acţiune al Dublinului pentru următoarele şase luni, potrivit premierului irlandez. Kenny a considerat pozitiv faptul că preşedinţia prin rotaţie a fost preluată de o ţară care este ‘în curs de recuperare’ şi dispusă să conducă ‘recuperarea în Europa’.
‘Noi ne-am început deja munca’, a amintit premierul irlandez, referindu-se la bunul mers al asistenţei financiare solicitate de Irlanda din partea UE şi a Fondului Monetar Internaţional (FMI), în valoare de 85 de miliarde de euro.
Preşedinţia semestrială irlandeză se va axa pe promovarea creşterii economice durabile şi crearea de locuri de muncă, precum şi pe creşterea competitivităţii globale a UE. Va aborda, de asemenea, nivelurile critice ale şomajului în rândul tinerilor din toată Europa.