HG privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii pentru Digitalizarea României, publicată în MO. Ce este şi ce face noua instituţie

15 02. 2020
digitalizare_05348300

Noua instituţie se organizează şi funcţionează ca structură cu personalitate juridică în cadrul aparatului de lucru al Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului, având rolul de a realiza şi asigura implementarea strategiilor şi a politicilor publice în domeniul digitalizării, potrivit Notei de fundamentare care însoţeşte Hotărârea de Guvern privind organizarea, funcţionarea şi atribuţiile Autorităţii pentru Digitalizarea României.

Conducerea ADR este asigurată de un preşedinte, cu rang de secretar de stat, ajutat în activitatea de conducere de un vicepreşedinte, cu rang de subsecretar de stat, numiţi şi eliberaţi din funcţie prin decizie a prim-ministrului. De asemenea, pentru buna funcţionare a compartimentelor şi activităţilor cu caracter funcţional, Autoritatea are un secretar general.

Numărul maxim de posturi este 216, exclusiv demnitarii și posturile aferente cabinetelor demnitarilor

Obiectivele Autorităţii pentru Digitalizarea României

Noua entitate vizează atingerea unor obiective, printre care: digitalizarea sectorului public, dezvoltarea şi asigurarea interoperabilităţii între autorităţile şi instituţiile publice, implementarea inteligenţei artificiale în sectorul public, dezvoltarea sistemelor de autentificare informatică şi interconectarea sistemelor informatice publice, dezvoltarea serviciilor publice electronice, implementarea la nivel naţional de sisteme informatice care furnizează servicii de eGuvernare, operarea de sisteme informatice ce furnizează servicii de eGuvernare, asigurarea securităţii cibernetice pentru sectorul public.

Pentru a-şi atinge obiectivele, ADR va colabora cu atăt cu sectorul privat, cât şi cu societatea civilă.

De asemenea, ADR exercită mai multe funcții, printre care: cele de strategie, prin care planifică strategic și asigură elaborarea și implementarea politicilor în domeniul transformării digitale și societății informaționale; de reglementare, prin care reglementează participarea la elaborarea cadrului normativ și instituțional în domeniul transformării digitale și societății informaționale, inclusiv cu privire la interoperabilitatea sistemelor informatice ale instituțiilor publice; de avizare; de reprezentare, prin care asigură, în numele Guvernului, reprezentarea în organismele și organizațiile naționale, regionale, europene și internaționale, ca autoritate de stat, de administrare și gestiune; de promovare şi coordonare şi evaluare a realizării politicilor în domeniul său de competență, precum și a cadrului național de interoperabilitate.

De asemenea, va implementa și gestiona proiectele finanțate din fonduri europene, precum și a programelor și proiectelor finanțate din fonduri naționale și alte surse.

ADR va primi finanţare integral de la bugetul de stat, prin Secretariatul General al Guvernului. Încasările obţinute din tarifele practicate de Autoritate vor fi virate integral la bugetul de stat.

ADR poate realiza venituri din prestări de servicii, cum ar fi: tarife aferente serviciilor prestate prin intermediul sistemelor informatice pe care le administrează și le operează, taxe de participare la cursurile de instruire organizate; valorificarea proprietății intelectuale generate de activitățile proprii.