Compania de stat Hidroelectrica a participat la trei licitaţii de vânzare de curent în bandă pe bursa de energie OPCOM, şi le-a pierdut pe toate trei în favoarea traderului Tinmar Energy. Hidroelectrica a fost iniţiator de ofertă, iar Tinmar coiniţiator. Trader-ul a oferit un preţ mai mic cu 2 lei, 163 de lei/MWh faţă de 165 de lei/MWh, la Hidroelectrica, şi a câştigat contracte cu Arelco Power de 6,48 milioane de lei. Livrările se vor face între 1 ocotombrie 2016 – 31 decembrie 2016, la o cantitate orară de 5MW.
Hidroelectrica este cel mai ieftin producător convenţional de curent din ţară. Niciun alt producător convenţional nu poate, teoretic, să vândă mai ieftin ca Hidroelectrica. Pe de altă parte, un trader ca Tinmar poate cumpăra din piaţă energie chiar mai ieftină, de la producătorii neconvenţionali, eolieni sau fotovoltaici (care sunt subvenţionaţi de toţi consumatorii de curent români), pe care o poate vinde ulterior în profit.
Media de preţ pentru energia livrată în bandă pe bursă este de 160 – 170 de lei. Mai jos de acest nivel coboară arareori doar Hidroelectrica, care a vândut şi la 144 de lei/MWh, “eolienii” sau „fotovoltaicii”.
Ieri a fost ziua Tinmar Energy. Firma a câştigat şi cea de-a patra licitaţie la care a participat, de data aceasta fără Hidroelectrica. Cumpărătorii au fost Arelco Power şi Menarom P.E.C.
Arelco şi Menarom sunt, la rândul lor, traderi de energie. Arelco Power SRL este o firmă din Bucureşti, înfiinţată în 2003. Potrivit Registrului Comerţului, asociatul juridic este Robledo Investments Limited, iar asociat persoană fizică este Marius Robert Neagoe. Administratorul societăţii este Cornelius Daniel Cristian Pop.
Menarom este un producător din Galaţi de confecţii metalice şi utilaje pentru şantiere navale. Este activ şi în comerţul cu energie.
Tinmar Energy SA, cu sediul social în Bucureşti, are un capital social subscris de 31,99 milioane de lei, integral vărsat, având ca activitate principală comercializarea energiei electrice.
Acţionari persoane juridice sunt JO Holding AG, cu sediul social în Elveția (deține o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 65,84%), Victory Executive SRL cu sediul în București (ce deține o cotă de 18,8302%) și Mar-Tin Consulting & Management SRL, cu sediul în București (ce deține o cotă de 15,3298%).
Administratorul formei este Mar-Tin Consulting & Management SRL, societate reprezentată prin Augustin-Constantin Oancea, un om de afaceri cu o lungă experienţă în vânzarea şi cumpărarea de curent. Tinmar Energy a devenit o societate distinctă anul trecut, când s-a divizat Tinmar Ind. Pe lângă Energy, a mai luat fiinţă şi Tinmar Gas, care se ocupă cu comercializarea gazului natural, iar Tinmar Ind a rămas cu vânzarea şi cumpărarea de combustibili.
Firmele lui Oancea derulează afaceri anuale de peste 600 de milioane de euro.