Hidroelectrica a primit o singură ofertă pentru retehnologizarea hidrocentralei Vidraru, la a șasea încercare. Firmele sunt însă aceleași

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a primit o singură ofertă de retehnologizare a centralei Vidraru, una dintre cele mai importante din țară. A venit același consorțiu de  firme ca la precedenta încercare eșuată.
Mihai Nicuţ - joi, 09 mai 2024, 20:32
Hidroelectrica a primit o singură ofertă pentru retehnologizarea hidrocentralei Vidraru, la a șasea încercare. Firmele sunt însă aceleași

Hidroelectrica a primit o singură ofertă pentru procedura de retehnologizare a hidrocentralei Vidraru, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice. Este vorba despre o asociere între firma românească Electromontaj, care este lider al consorțiului, și compania croată Koncar Engineering, cu subcontractant firma autohtonă Butan Grup. Aceleași firme au mai venit și la licitația anterioară, care a fost în final un eșec.

Electromontaj este o companie de construcții montaj, înființată în 1949, cu sediul în România, cu proiecte în întreaga lume, lider pe piața construcțiilor energetice din România, potrivit propriei descrieri.  Din grup fac parte companiile Emfor, Iproeb, Electrotehnica și Hidroconstrucția. Din grup mai face parte și Stația de Încercări Stâlpi, din București, destinată testării stâlpilor de înaltă tensiune.Grupul Electromontaj are peste 2.000 de angajați și, potrivit propriilor date, are un portofoliu de 400.000 km de linii aeriene de înaltă și medie tensiune.

Koncar este un grup industrial din Croatia cu o istorie de peste 100 de ani care are peste 5.000 de angajați. Potrivit propriei descrieri, operațiunile de livrare de produse, servicii și soluții sunt axate în patru mari sectoare: generarea de energie, transport și distribuție de energie, soluții și infrastructură feroviară și soluții și platforme digitale.

Butan Grup este specializată în proiectarea, fabricatia, montajul si punerea in functiune, in principal, a instalațiilor de ridicat.

Retehnologizarea centralei Vidraru la a șasea tentativă

Aceasta este a șasea tentativă de retehnologizare a centralei Vidraru, după cinci eșecuri consecutive, iar valoarea estimată a acestui contract a tot crescut. Acum, retehnologizarea a ajuns la valoarea estimată de 188 de milioane de euro, “reflectând o actualizare a costurilor la noile valori de piață”, după cum a spus Hidroelectrica.

Toamna trecută, a cincea tentativă pentru această procedură s-a oprit fără se semneze un contract: Hidroeletrica a spus că nu poate lua în considerare singura ofertă primită, care a venit de la un consorțiu condus de o companie românească.  „ANULATĂ. Nu a fost depusa nicio oferta sau au fost depuse oferte care, deși pot fi luate în considerare, nu pot fi comparate datorită modului neuniform de abordare a soluțiilor tehnice și/sau financiare”,. Data anulării din platfoma de licitații: 20 noiembrie.

Hidroelectrica primise de fapt, vara trecută, o singură oferta la procedura lansată pentru retehnologizarea hidrocentralei Vidraru, de pe Argeș. Singura ofertă a fost depusă de același consorțiu ca acum, format din compania românească Electromontaj, lider al consorțiului, și Koncar Engineering Co.Ltd, cu firma românească Butan Grup subcontractant.

La procedura precedentă, în 2021, contractul fusese câștigat de asocierea dintre Romelectro și Litostroj Power (firmă din Slovenia), care fusese și în trecut interesată de lucrare și a depus ofertă, dar în 2022 licitația a fost anulată pentru că cele două firme nu au mai dorit să semneze contractul.

“Proiectul „Retehnologizarea AHE Vidraru” vizează realizarea unui ansamblu complex de lucrări, inclusiv montajul echipamentelor mecanice și electrice, integrarea instalațiilor modernizate, lucrări de construcții pentru înlocuirea/reabilitarea echipamentelor existente, consolidarea construcțiilor hidrotehnice, precum barajul, derivația sub presiune, centrala, blocul tehnic, și construirea unui depozit pentru deșeuri și materiale refolosibile. Proiectul include, de asemenea, implementarea unui sistem automat de comandă – control pentru coordonarea funcționării echipamentelor și instalațiilor, servicii de evaluare a stării tehnice, proiectare și inginerie pentru fiecare unitate tehnică, precum și activități de project management pentru coordonarea întregului proces de retehnologizare”, a anunțat Hidroelectrica atunci când a lansat, pentru a șasea oară, procedura.

Vidraru este una dintre cele mai importante centrale pe care le operează Hidroelectrica, cu o putere instalată de 220 MW în cele patru grupuri. Prin realizarea lucrărilor se urmărea creşterea puterii active a fiecărui hidroagregat, de la 55 MW la minimum 58,8 MW, în condiţiile asigurării unei mai bune fiabilităţi, a scăderii necesarului de mentenanţă şi a creşterii siguranţei în exploatare. De asemenea, ar urma să se modernizeze şi staţia de transformare şi sistemele de automatizări, potrivit cerințelor companiei de la licitațiile trecute.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie verde din România și furnizează servicii tehnologice esențiale pentru Sistemul Energetic Național. Compania operează 187 centrale cu o capacitate hidroenergetică de 6,3 GW și – în plus, deține un parc eolian la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW.

Citește și:

Te-ar mai putea interesa și
BVB a pierdut 6,04 miliarde de lei la capitalizare săptămâna asta
BVB a pierdut 6,04 miliarde de lei la capitalizare săptămâna asta
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 6,047 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 1,73%, în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a crescut cu 68,54%, în......
Intrăm într-o nouă eră – Ursula von der Leyen, despre acordul istoric COP29
Intrăm într-o nouă eră – Ursula von der Leyen, despre acordul istoric COP29
Preşedintele Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a salutat duminică acordul la care au ajuns ţările reprezentate ...
Hyundai intră în segmentul SUV-urilor electrice cu trei rânduri de scaune cu Ioniq 9
Hyundai intră în segmentul SUV-urilor electrice cu trei rânduri de scaune cu Ioniq 9
Hyundai Ioniq 9 este primul SUV electric cu trei rânduri de scaune al companiei din Coreea și vizează un segment aflat ...
Simtel intră și pe piața de furnizare de gaze
Simtel intră și pe piața de furnizare de gaze
Firma de furnizare de energie electrică din cadrul grupului românesc Simtel Team urmează să primească și licența de ...