În această dimineață, Compania de Drumuri a anunțat că, în perioada 27 septembrie-2 octombrie “ se va desfășura un transport cu depășiri pe traseul: Reșița (județul Caraș-Severin) – DN58 – DN6 – Varianta de ocolire Caransebeș– DN6 – Orșova – DN6A – Porțile de Fier 1 (județul Mehedinți). Vehiculul transportă un rotor”.
“Lățimea maximă a vehiculului este de 4,30 m, masa totală 245,96 tone, lungime 36 m, înălțime 4,30 m, viteza de deplasare urmând a fi adaptată condițiilor de trafic. Menționăm că în conformitate cu OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice viteza maximă de deplasare a vehiculelor cu depășiri este de 70 km/oră”, mai arată administratorul rețelei de drumuri.
Echipamentul recondiționat provine de la hidrocentrala Porțile de Fier, cea mai mare din România, iar lucrările au fost făcute la Uzina de Constructii Masini Hidroenergetice Reșița, fosta UCMR, cea mai veche unitate industrială din România, care a fost preluată, în insolvență, de Hidroelectrica.
Anunțul finalizării lucrărilor de la Reșița a fost făcut săptămâna trecută de directorul general al Hidroelectrica, Karoly Borbely. Iată ce a scris pe pagina sa de LinkedIn atunci:
Cea mai complexa lucrare efectuata la UCMH Resita dupa preluarea companiei de catre Hidroelectrica a ajuns la final, testele cinematice de azi incheindu-se cu succes!
Operatiunile majore efectuate au fost urmatoarele :
-recondiționare mecanisme rotor,
-înlocuire lagăre și ghidaje, reconditionare mecanisme reglaj pale, remediere completa butuc rotor (încărcare prin sudura și prelucrări prin așchiere), remontare subansambluri rotor, probe funcționale (probe de etanseitate, de presiune, cinematice)
Felicit echipele de lucru implicate de la UCMH, Hidroserv si Hidroelectrica!
Urmeaza transportul butucului si a palelor la Portile de Fier.
Nu este usor sa refaci o uzina specializata in industria grea dar de fiecare data cand vedem astfel de realizari stim ca suntem pe drumul cel bun!
După cum am scris în acest text, două dintre cele șase grupuri de câte 194 MW de la Porțile de Fier sunt oprite de mai multă vreme. Astfel, un grup este oprit de la începutul anului 2024 și va rămâne așa până în februarie 2025. Motivul comunicat de producător către Transelectrica este “Lucrari de tip LN3 – inlocuire bucse ghidare distribuitor”. Un al doilea grup funcționează la o putere redusă, de doar 100 MW, aproape jumătate din capacitate, până la sfârșitul anului. “Reducere de putere 94.4MW. Functionare la P=100MW, din cauza problemelor aparute in sistemul de reglaj al turbinei”, este explicația.