Informația despre acest proiect apare într-un raport al ADS, din care reluăm mai jos pasajul relevant:
“Sub umbrela proiectului RePowerEU, Agenția Domeniilor Statului în colaborare cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Energiei și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, precum și alți parteneri precum Transelectrica și Hidroelectrica, a dezvoltat un al doilea proiect de anvergură în cadrul acestui parteneriat: cel de la Grindu Chituc, județul Constanța.
Pe suprafața acestui teren ce nu poate fi folosit în alte scopuri, amplasarea unui parc de eoliene ar genera energie verde la capacități de offshore (din punct de vedere tehnic acest lucru este greu de obținut în alte locuri din Romania), dar având construcția parcului de eoliene on-shore.
Pentru proiectul de la Grindu-Chituc, ADS a identificat o suprafață de aproximativ 2300 hectare ce ar fi optimă pentru crearea parcului de turbine eoliene. Totalul vizat de către partenerul Hidroelectrica pentru acest proiect este de 53 de turbine eoliene să fie montate în această zona, ceea ce ar crea un potențial de energie verde foarte mare, o putere totală instalată de 381,6 MW”.
Valoarea proiectului este estimată la 650 de milioane de euro, în condițiile în care capacitatea fiecărei turbine ar fi de 7,2 MW.
Aceasta ar fi al doilea parteneriat ADS-Hidroelectrica, după cel al unui parc fotovoltaic de 1.500 MW, pe un teren concesionat direct de către ADS în zona Piscul Sadovei-Dăbuleni, în județul Dolj. Proiectul fotovoltaic gigantic este pe lista celor zece catalogate la finalul anului trecut ca fiind de interes național de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).
Aceste două proiecte ar trebui finalizate până în 2026, pentru a putea primi finanțare europeană prin REPowerEU.
Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România. Grupul deţine şi operează 182 de hidrocentrale, cinci staţii de pompare şi un parc eolian ce sunt amplasate în opt surcursale organizate geografic pe teritoriul României. Capacitatea de producţie totală instalată a activelor hidroenergetice ale societăţii este împărţită în hidrocentrale de acumulare, hidrocentrale pe firul apei şi staţii de pompare.
Totodată, societatea deţine un portofoliu de producţie 100% din surse regenerabile, cu o capacitate hidroelectrică de producere instalată de 6,3 GW şi o capacitate eoliană onshore instalată de 108 MW în parcul eolian Crucea.