Producătorul celui mai ieftin curent din România îşi va suspenda clauza de forţă majoră de Ziua Naţională a României, spune administratorul judiciar Remus Borza pentru ECONOMICA.NET. Astfel, compania va începe să livreze clienţilor întregile cantităţi de energie contractate şi nu doar 50% cum se întâmplă din august şi până în prezent.”Câştigă piaţa pentru că va fi disponibil mai mult curent la preţuri accesibile dar şi sistemul pentru că noi avem rol de echilibrare astfel încât putem remedia orice avarie care se întâmplă în altă parte, la Centrala Nucleară de la Cernavodă spre exemplu”, arată Borza.
Hidroelectrica va începe din nou să uzineze ca într-un an hidrologic normal cand produce 16-17 TWh anual şi asigură o treime din consumul naţional de energie. În acest an, producţia va fi de doar 11-12 TWh pentru că nu a fost suficientă apă iar din august compania nu a mai putut să acopere decât 15-20% din consum.
La populaţie nu se schimbă nimic. Existenţa unei cantităţi duble de curent ieftin în piaţa nu înseamnă că se micşorează şi factura. „Niciun efect. Rămâne acelaşi preţ reglementat de 430 de lei/MWh deşi noi livrăm la 150 de lei. Diferenţa se găseşte la transportator, distribuitori şi furnizori. Aici este golăneala”, explică Borza de ce nu ţine de Hidroelectrica să se ieftinească curentul.
Hidroelectrica este în forţă majoră din august pe fondul secetei extreme care a afectat România. Din mai, este şi în insolvenţă. Fiind în forţă majoră, compania şi-a înjumătăţit livrările pentru toate categoriile de clienţi. Pe piaţă a apărut un deficit de energie care a trebuit să fie compensat de capacităţile termo.