„În cazul în care cererea de intrare în insolvenţă a Hidroelectrica este admisă de către Tribunal, aceasta va determina înregistrarea acţiunilor companiei la valoarea zero în activul net („VAN”) al Fondului“, se spune într-un raport al Franklin Templeton Investment Management Limited UK, trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
De asemenea, Fondul Proprietatea va mai pierde şi alte circa 47 de milioane de lei, din ajustarea aferentă creanţei reprezentând dividendele de încasat de la Hidroelectrica şi dobânzilor penalizatoare pentru plata cu întârziere a acestor dividende, se mai spune în raportul Franklin Templeton.
Consiliul de Administraţie al Hidroelectrica a decis să înainteze Tribunalului Bucureşti cererea de intrare în procedura generală a insolvenţei iar printre motivele care au generat această hotărâre se află scăderea cifrei de afaceri cu 10% ca urmare a secetei prelungite de la sfârşitul anului trecut şi pierderile înregistrate de companie.
Dosarul referitor la insolvenţa Hidroelectrica urmează să fie judecat pe 20 iunie.
Insolvenţa ar putea reprezenta o modalitate prin care compania ar putea opri contractele bilaterale ale societăţii cu ‘băieţii deştepţi’ din energie.
Hidroelectrica a înregistrat un profit net de 15,72 milioane lei, la finalul anului 2011, în scădere de 18,6 ori faţă de rezultatul înregistrat anul precedent. Cifra de afaceri netă a companiei a scăzut la 2,99 miliarde lei în 2011, de la 3,27 miliarde lei, la finalul anului 2010.
Purtătorul de cuvânt al companiei a declarat că încă nu cunoaşte situaţia, iar directorul interimar al companiei, Ştefan Gheorghe, nu a putut fi contactat telefonic pentru a da explicaţii. El a spus însă, pentru zf.ro, că nu ştie despre ce e vorba. „Nu cunosc detalii despre insolvenţa companiei”, a declarat Ştefan
Voci din piaţă spun însă că intratea în insolvenţă ar putea reprezenta o soluţie prentru a scăpa de aşa numiţii „băieţi deştepţi”, aşa cum au fost numiţi traderii privaţi care au contracte de achiziţie pe termen lung sub preţul preţul pieţei cu producătorul de electricitate.
Două treimi din producţia de electricitate a companiei merge către traderii privaţi, iar renegocierea contractelor, demarată cu mai multe luni în urmă, s-a terminat cu un semi-eşec, cel puţin deocamdată.
„Din negocierile de până acum cu beneficiarii contractelor bilaterale ale Hidroelectrica, vă putem spune că toţi au acceptat o uşoară creştere de preţuri şi o uşoară diminuare a cantităţilor livrate, dar niciunul nu a acceptat o reducere a duratei contractelor”, a declarat, pe 6 iunie, Remus Vulpescu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizătrii în Industrie (OPSPI).
Remus Vulpescu a spus însă că nimeni nu doreşte scurtarea contractelor.”Avem contracte bilaterale care se intind până în 20017, 2018, 2019″, a afirmat şeful OPSPI. Vulpescu a mai spus că, din punctul său de vedere se poate renunţa la aceste contracte, dar nu a spus clar că Guvernul va iniţia un astfel de demers.