Hidroelectrica intră pe segmentul producţiei de energie fotovoltaică şi eoliană

Hidroelectrica intră pe segmentul producţiei de energie fotovoltaică şi eoliană, comandând mai multe studii de fezabilitate în acest sens, în paralel urmând să înceapă construcţia mai multor centrale hidro, investiţiile bugetate anul viitor pentru aceste proiecte fiind de 250-300 milioane euro.
Economica.net - mar, 20 nov. 2012, 11:18
Hidroelectrica intră pe segmentul producţiei de energie fotovoltaică şi eoliană

„Am comandat mai multe studii de fezabilitate, vom prioritiza în 2013 doar investiţiile care se califică pe certificate verzi. Trebuie să ne maximizăm profiturile”, a declarat agenţiei MEDIAFAX avocatul Remus Borza, şeful firmei Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România.

El a afirmat că anul viitor compania vrea să înceapă construcţia a şapte centrale hidroelectrice, proiecte estimate la aproximativ 200 milioane euro, precum şi a două parcuri fotovoltaice şi mai multor unităţi eoliene, care vor costa 50-100 milioane euro.

Certificatele verzi sunt acordate gratuit producătorilor de energie regenerabilă, care le vând furnizorilor, obligaţi de legislaţie să le achiziţioneze în cote anuale. Astfel, producătorii de energie regenerabilă câştigă de două ori, prin vânzarea electricităţii şi prin comercializarea certificatelor verzi. Costul de achiziţie a certificatelor verzi este transferat de către furnizori în facturile emise clienţilor finali.

Unul din parcurile fotovoltaice va fi amplasat în localitatea Tudor Vladimirescu, judeţul Brăila, valoarea contractului pentru studiul de fezabilitate fiind estimată la 220.000 lei, fără TVA.

În respectiva locaţie, compania vrea să dezvolte un parc fotovoltaic cu o putere instalată situată între 19 MW şi 26 MW. Investiţia într-un MW instalat în panouri fotovoltaice costă aproximativ două milioane de euro, dar Hidroelectrica deţine atât terenurile necesare, cât şi liniile de înaltă tensiune sau staţiile de distribuţie şi transformare, cu ponderea cea mai ridicată în totalul investiţiei, a precizat Borza.

Cel mai mare parc fotovoltaic din România, cu o putere instalată de 12 MW, va începe să producă în primele zile din 2013, în Mehedinţi, în urma unei investiţii de 16,5 milioane de euro.

Construcţia centralelor hidroelectrice era prevăzută în strategia de dezvoltare a Hidroelectrica, care cuprinde însă şi o serie de proiecte cu o componentă energetică scăzută, a precizat reprezentantul administratorului judiciar.

Borza a precizat că evaluarea personalului companiei a fost încheiată iar săptămâna viitoare vor începe negocierile cu reprezentanţii sindicatelor. „Putem evita disponibilizările dacă liderii dau dovadă de maturitate şi raţionalitate. (…) Ori acceptă scăderea veniturilor excepţionale, ori vor fi disponibilizări”, a spus el.

Euro Insol a anunţat în septembrie că a iniţiat un proces de evaluare individuală a competenţelor profesionale şi manageriale ale salariaţilor societăţii, care are ca principale obiective redimensionarea organigramei, în special a personalului tehnic, economic, ştiinţific şi administrativ (TESA), în vederea reducerii cheltuielilor de exploatare. Contactat de MEDIAFAX, Borza a declarat că Euro Insol va analiza competenţele salariaţilor şi a estimat că în urma evaluării ar putea fi disponibilizaţi până la 10% din angajaţi.

Întrebat despre evoluţia rezultatelor financiare din acest an, Borza a spus că Hidroelectrica va încheia 2013 cu pierderi de 300 milioane lei şi venituri de până la 2,3 miliarde lei, sub nivelul bugetat de 3,1 miliarde lei, în principal din cauza secetei. Comparativ, în 2011 compania a înregistrat afaceri de 3,02 miliarde lei şi un profit net de 6,4 milioane lei, potrivit datelor raportate la Ministerul de Finanţe. Borza a afirmat în octombrie că în urma unor revizuiri de ordin contabil, Hidroelectrica a încheiat şi anul trecut pe pierdere.

În 2011, Hidroelectrica a livrat „băieţilor deştepţi” din energie de 1,52 miliarde de lei, în scădere cu 300 de milioane de lei faţă de 2010, contractele bilaterale reprezentând jumătate din vânzările companiei.

Producătorul de energie controlat de stat a intrat în insolvenţă la 20 iunie, din cauze precum vânzările de energie la preţuri mult diminuate faţă de referinţa pieţei, managementul deficitar şi seceta prelungită.

„”Hidroelectrica va ieşi din insolvenţă atunci când va fi pregătită să iasă, nicio zi mai devreme sau mai târziu. Data de 30 iunie 2013 este un termen realist”, a spus reprezentantul administratorului judiciar. Borza a precizat că Hidroelectrica nu poate ieşi din insolvenţă până la finele acestui an, termen vehiculat anterior, din cauza unor impedimente de ordin juridic, legislativ şi financiar.

Premierul Victor Ponta declara în urmă cu două săptămâni că Hidroelectrica va ieşi din insolvenţă până la sfârşitul acestui an, curăţată de contractele bilaterale care au adus-o în situaţie de faliment.

Te-ar mai putea interesa și
Simtel a intrat în Republica Moldova cu divizia de trading de energie electrică
Simtel a intrat în Republica Moldova cu divizia de trading de energie electrică
Grupul antreprenorial românesc Simtel a intrat pe piața de energie electrică din Republica Moldova, cu deschiderea filialei locale a GES Trade, potrivit unui anunț al fimei....
Cel mai mare proprietar de malluri din România accelerează puternic pe energie verde. Construiește primul său parc fotovoltaic de 50 MW și are în plan încă unul de 100 MW
Cel mai mare proprietar de malluri din România accelerează puternic pe energie verde. Construiește primul său parc fotovoltaic ...
Dezvoltatorul NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar de malluri din România, va începe construcția primului parc fotovoltaic ...
Cum poți cere despăgubiri în cazul achiziționării unor produse defecte. Comisia Europeană a clarificat situația platformelor digitale și a producătorilor de gadgeturi
Cum poți cere despăgubiri în cazul achiziționării unor produse defecte. Comisia Europeană a clarificat situația platformelor ...
Din decembrie 2026 va fi în vigoare o nouă legislație care va susține demersurile consumatorilor care au achiziționat ...
Prețul gazelor crește și a a ajuns la nivelul maxim al ultimului an pe piața românească. Posibile probleme cu plafonarea
Prețul gazelor crește și a a ajuns la nivelul maxim al ultimului an pe piața românească. Posibile probleme cu plafonarea
Prețul gazelor pe piața spot a BRM a ajuns la cel mai mare nivel al ultimului an. Prețuile sunt în creștere în toată ...