Hidroelectrica marchează un profit de 1 miliard de lei, la 10 luni 2015. Trading-ul de energie a crescut de 9 ori

Rezultatele mai slabe din ultimele luni în producţia de energia s-au compensat cu rezultatele din trading: cumpărarea de energie ieftină şi vânzarea ei mai scump.
Economica.net - lun, 16 nov. 2015, 22:01
Hidroelectrica marchează un profit de 1 miliard de lei, la 10 luni 2015. Trading-ul de energie a crescut de 9 ori

Producătorul de energie deţinut de stat Hidroelectrica a realizat un profit brut de 970 de milioane de lei, în primele 10 luni ale acestui an. La nouă luni, profitul era de 875 de milioane de lei, iar la şase luni, de 725 de milioane de lei. Informaţia a fost furnizată de administratorul judiciar al companiei, Remus Borza.

Aşa cum se poate vedea, avansul profitului a scăuit substanţial de la jumătatea acestui an. Acest lucru este datorat debitelor scăzute ale Dunării şi râurilor interioare, care sunt, chiar şi în prezent, cu peste 30% sub mediile multianuale, dar şi nivelului apelor din lacuri. Acest lucru se poate vedea şi în producţia zilnică a Hidroelectrica, care, de peste o lună depăşeşte doar arareori 2.000 de MW în orele cu consum mare. Astfel, Hidroelectrica, din primul producător de energie al ţării, în mod uzual, este acum doar pe locul doi, câteodată chiar trei sau patru, după producţie. În condiţii speciale, măsuri speciale. Potrivit lui Borza, în lipsă de apă, Hidroelectrica a început masiv să facă trading de energie. „Am cumpărat ieftin şi am vândut scump. Dacă la 10 luni 2014 vândusem 111 GW de energie, acum contabilizăm 900 de GW”, arată Borza. În primele 10 luni ale lui 2015, producţia realizată de Hidroelectrica fost de circa 13 TWh.

Pentru sfârşitul anului, Borza estimează realizarea unui profit brut de 1-1,2 miliarde de lei, la o cantitate de energie produsă de circa 14,5 TWh. Anul trecut, producţia realizată a fost de 18,4 TWh. Până la această dată, Hidroelectrica a contractat o cantitate de energie de 14 TWh.

Toată producţia de energie a Hidroelectrica a rămas în ţară, ca, de altfel, şi cea provenită din trading. Prin lege, producătorii de energie deţinuţi de statul român nu pot exporta, în nume propriu, curent.

Hidroelectrica este în insolvenţă din 2011, cu o scurtă perioadă în care a ieşit din insolvenţă, anul trecut. Compania a achitat 3,8 miliarde de lei, toate datoriile către creditori, în luna iunie a acestui an. În prezent,  mai are doar datorii curente către bănci de 97 de milioane de euro, scadente în 2021.

Hidroelectrica este cea mai mare companie a statuluio român, după Romgaz. Este principalul producător de energie electrică din ţară şi are o putere instalată în hidrocentrale de peste 6.000 de MW.

Te-ar mai putea interesa și
Noi modificări de preț la carburanți. Motorina devine și mai scumpă decât benzina, care sunt prețurile acum
Noi modificări de preț la carburanți. Motorina devine și mai scumpă decât benzina, care sunt prețurile acum
În ultimele zile, evoluțiile prețurilor benzinei și motorinei la pompă au fost divergente. Benzina s-a ieftinit, iar motorina s-a scumpit....
Gazprom chiar a oprit livrările de gaze către Austria sâmbătă dimineață. Cum se descurcă austriecii
Gazprom chiar a oprit livrările de gaze către Austria sâmbătă dimineață. Cum se descurcă austriecii
Compania energetică austriacă OMV a declarat că livrările de gaze din Rusia s-au oprit sâmbătă la ora 6 dimineața ...
Autostrada A1 Lugoj – Deva: Primul foraj la „tunelurile pentru urși” va începe în decembrie – secretar de stat
Autostrada A1 Lugoj – Deva: Primul foraj la „tunelurile pentru urși” va începe în decembrie – ...
Secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu anunță start bun pe secțiunea - lipsă Margina - Holdea ...
Centura Comarnic va fi gata în vara anului viitor – oficial Transporturi
Centura Comarnic va fi gata în vara anului viitor – oficial Transporturi
Secretarul de Stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu a anunțat vineri că a fost într-o vizită pe șantierul ...