Hidroelectrica, maşina de făcut bani a statului, bate orice record: profit net de două miliarde de lei la nouă luni, peste cel din tot anul 2017

05 11. 2018
hidro_vidraru_92512500

„S-a bătut orice record. Pe primele nouă luni am avut venituri din exploatare de 3,2 miliarde de lei, cât în tot anul 2017, iar profitul brut a fost de 1, 98 miliarde de lei, în contextul în care în tot anul trecut am generat 1,6 miliarde”, a declarat Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica, la o conferinţă pe tema pregătirilor pentru iarnă, organizată de publicaţia „Focus Energetic”.

„Probabil că ambiţia noastră de a depăşi, în acest an un profit de 2 miliiarde de lei, în ciuda condiţiilor meteo care se anunţă sumbre, a fost o ambiţie a Directoratului, deci probabil că acest prag va fi depăşit”, a continuat directorul Hidroelectrica. 

Badea a spus că, în primele nouă luni ale acestui an producţia de energie electrică a companiei a fost de 14,19 TWh, deja peste cea înreegistrată în tot anul trecut-14,04 TWh.
El a mai afirmat că, în ceea ce priveşte iarna care vine, în acest an gradul de umplere al lacurilor era, la finalul lui octombrie, de 70%, „mai confortabil” decât cele 57% din octombrie anul trecut. Însă, prognoza arată o iarnă care va fi destul de secetoasă, în condiţiile în care „de la sfârşitul lui iulie avem o secetă continuă”

Citeşte şi:

Grupul austriac Verbund ar dori să cumpere 20% din Hidroelectrica, pachet pe care şi statul român îl vrea înapoi – surse

Chiar şi cu aceste rezultate de excepţie, Hidroelectrica este „departe de a-şi fi atins tot potenţialul”, spune Badea.

Investiţii de un miliard de euro pe an, în medie, în următorii cinci ani

Directorul Hidroelectrica a prezentat şi primele date concrete ale planului de afaceri pe următorii cinci ani, despre care a spus, în vară, că va fi supus aprobării acţionarilor şi care a fost finalizat între timp. Planul prevedede ca, peste cinci ani, compania să aibă capacităţi de producţie suplimentare de 580 MW, dintre care doar 250 MW în capacităţi hidroenergetice şi restul în alte surse regenerabile, asta şi pentru o strategie de hedging. „Când nu plouă, poate este soare, poate este vânt”, a spus Badea.

„Vă dau o cifră în premieră: 5,56 miliarde de lei este volumul de investiţii programul de investiţii în următorii cinci ani de zile. Aici aş include investiţii noi, retehnologizări, investiţii noi, modernizări, mentananţă cu capitalizare şi achiziţii de participaţii, extinderea portofoliului hidroelectrica, dfiversificarea surselor pe care le avem” a sous directorul Hidroelectrica.

Hidroelectrica este, alături de Complexul Energetic Oltenia, unul dintre cei mai mari doi producători de energie electrică din România. Compania deţinută de stat în proporţie de 80%, iar restul de Fondul Proprietatea, este şi una dintre cele mai profitabile companii din România.
Hidroelectrica a anunţat, pentru primele şase luni ale acestui an, un profit net de 962 de milioane de lei, cel mai mare din istoria companiei. Marja EBITDA a ajuns la 73% din venituri, depăşită în acest an, dacă se iau în calcul rezultatele la nouă luni.

Hidroelectrica operează 208 centrale, cu o putere instalată totală de 6.444 MW.