Hidroelectrica are de anul trecut o oferte de vânzare de energie electrică pentru clienții casnici de 0,25 lei/kWh, preț al energiei active, fără tarife de rețea și taxe. Oferta trebuia să expire inițial la 31 decembrie, după care a fost prelungită până la 31 martie. Acum, oferta de 0,25 lei/kWh, de departe cea mai bună din piață, va fi menținută și după data de 1 aprilie, timp de trei luni, până la 30 iunie.
Prețul este fix pe toată durata de un an a contractului pentru orice client casnic care accesează oferta companiei.
Hidroelectrica are așadar de multă vreme cel mai bun preț pentru clienții casnici, menținut în contextul exploziei prețurilor din piață. Compania a reușit, inclusiv cu largul concurs al ministrului Energiei, care a popularizat-o foarte des, să ajungă la peste 100.000 de clienți casnici, după ce a operaționalizat o platformă online foarte simplă de contractare.
Chiar și cu acest preț mic, și Hidroelectrica va ajunge să ceară compensații din partea statului, pentru ce va livra casnicilor după 1 aprilie. Amintim că intră în vigoare noua schemă de sprijin, valabilă un an de zile, prin care marea majoritate a clienților vor avea prețuri plafonate. Casnicii care consumă sub 100 kWh vor plăti, în total, cel mult 0,68 lei/kWh – preț final, iar cei care consumă între 100 și 300 kWh 0,80 lei/kWh. Peste acest consum nu există plafon de preț pentru casnici. Consumatorii comerciali, cu excepția celor foarte mari, vor plăti și ei un preț final de el mult 1 leu/kWh.
Ei bine, cum au crescut semnificativ tarifele de transport și distribuție, facturile Hidroelectrica vor veni cu prețuri finale puțin mai mari decât plafonul de 0,68 lei/kWh, clienții cu un consum lunar de maximum 100 kWh vor plăti prețul plafonat de 0,68 lei/kWh, iar compania va primi de la stat diferența.
Prețurile finale variază între 0,70 lei/kWh pentru clienții din zona Muntenia Sud și 0,78 lei/kWh pentru Oltenia. Repetăm, clienții cu un consum mai mic de 100 kWh lunar vor plăti 0,68 lei/kWh
Hidroelectrica este cel mai mare, ieftin și profitabil producător de energie electrică din România, cu o producție anuală de circa 17 TWh de energie electrică. În prezent compania operează un număr de 209 centrale, cu o putere instalată totală de 6.482 MW. Acestora li se adaugă parcul eolian de la Crucea. Pentru acest an, compania și-a bugetat venituri totale de circa 7,4 miliarde de lei, la un profit de circa 3 miliarde.
Citește și: