Hidroelectrica raportează un profit de peste 1,32 de miliarde de lei pentru primele trei luni din an, în scădere 23%

Grupul Hidroelectrica a înregistrat în primele trei luni ale anului în curs un profit net în scădere cu 23%, la 1,326 de miliarde de lei, de la 1,723 de miliarde de lei în perioada similară din 2023, potrivit Raportului din trimestrul I 2024, publicat marţi pe Bursa de Valori Bucureşti, transmite Agerpres.
AGERPRES - mar, 14 mai 2024, 21:37
Hidroelectrica raportează un profit de peste 1,32 de miliarde de lei pentru primele trei luni din an, în scădere 23%

De asemenea, veniturile au fost în scădere cu 22% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2023 la 2,536 de miliarde de lei, de la 3,272 de miliarde de lei, iar rezultatul pe acţiune este mai mic cu 23%, de la 3,84 e lei/acţiune la 2,95 de lei/acţiune.

Marja operaţională, de 59%, este în scădere cu 2% faţă de perioada similară a anului trecut, iar marja netă, de 52%, în coborâre cu 1%.

„Grupul Hidroelectrica înregistrează rezultate operaţionale şi financiare în scădere pentru primele 3 luni ale anului 2024, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2023, în linie cu previziunile bugetare. Marja operaţională şi marja netă ale Grupului au fost diminuate cu 2%, respectiv 1% faţă de perioada similară a anului 2023, în principal ca urmare a diminuării preţurilor de vânzare a energiei electrice (atât pe plan local, cât şi în piaţa interconectată europeană) şi a cantităţii de energie electrică vândută. Rezultatele obţinute în T1 2024 reflectă aşteptările stabilite în bugetul aprobat pentru 2024”, se arată în document.

Producţia de energie electrică a fost în scădere faţă de perioada similară a anului trecut, astfel că, în primele trei luni ale anului 2024, rezultatele Hidroelectrica au fost influenţate de diminuarea preţurilor de vânzare a energiei electrice, cât şi a cantităţii de energie electrică vândută, conducând implicit la o scădere a veniturilor din vânzarea de energie.

Energia produsă şi vândută (producţia netă) a înregistrat o uşoară scădere de 3% în primul trimestru al anului 2024 comparativ cu perioada similară a anului anterior, înregistrându-se o cantitate de 4.475 GWh în perioada ianuarie-martie 2024. Această scădere a fost determinată în special de condiţiile hidrologice înregistrate în luna martie 2024, când valoarea medie a debitului Dunării (6.054 mc/s) a înregistrat o diminuare cu aproximativ 15% faţă de perioada similară a anului 2023.

Veniturile aferente tranzacţiilor înregistrate în perioada ianuarie-martie 2024 au fost impactate de o serie de factori determinaţi de condiţiile de piaţă, în special de scăderea preţurilor la energie, coroborat cu faptul că furnizorii înscrişi la mecanismul de achiziţie unic şi-au redus cererea lunară pentru cantităţile de energie care puteau fi achiziţionate prin intermediul MACEE, acolo unde preţul de achiziţie de 450 lei/MWh a devenit superior preţului cu care aceştia puteau cumpăra energia din PZU.

Astfel, scăderea preţului SPOT în perioada ianuarie-martie 2024 faţă de aceeaşi perioadă din anul 2023 (de aproximativ 42%), precum şi nepreluarea întregii cantităţi alocate Hidroelectrica în cadrul licitaţiei anuale din luna decembrie 2023 pentru livrare în anul 2024 prin intermediul MACEE (vânzarea acestei energii disponibile efectuându-se după publicarea rezultatelor licitaţiilor organizate pe MACEE la preţurile pieţei, sub pragul de 450 lei/MWh) au avut ca rezultat scăderea veniturilor înregistrate în perioada ianuarie-martie 2024 cu 30% faţă de aceeaşi perioadă din anul 2023.

Veniturile realizate din activitatea de furnizare energie electrică au scăzut cu 24%, la 622 de milioane de lei, în primele trei luni ale anului 2024, de la 822 milioane lei venituri realizate în aceeaşi perioadă a anului 2023. Această diminuare este cauzată atât de scăderea preţului de vânzare a energiei electrice, cât şi de diminuarea volumelor furnizate în primele trei luni ale anului 2024 faţă de primele trei luni ale anului 2023.

Costurile de transfer aferente furnizării energiei electrice au crescut cu 14%, la 380 de milioane de lei în primele trei luni ale anului 2024, de la 333 de milioane de lei în aceeaşi perioadă a anului 2023. Creşterea acestor costuri se datorează în principal creşterii tarifelor reglementate, începând cu luna aprilie 2023 şi începând cu luna ianuarie 2024, creştere influenţată negativ de diminuarea volumelor furnizate, se mai spune în raport.

Alte venituri din contracte cu clienţii au scăzut cu 55%, la 61 de milioane de lei în primele trei luni ale anului 2024, de la 122 de milioane de lei în aceeaşi perioadă a anului 2023. Evoluţia acestor venituri din servicii prestate de societate în calitate de Parte Responsabilă cu Echilibrarea este influenţată de comportamentul tuturor participanţilor din piaţa de energie electrică în ceea ce priveşte gestionarea dezechilibrelor.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie verde din România şi principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Naţional, fiind o companie vitală pentru un sector strategic, cu implicaţii în siguranţa naţională.

Te-ar mai putea interesa și
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea transporturilor maritime internaţionale şi a ordinii internaţionale, a......
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece ...
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile ...