Decizia Hidroelectrica a fost impusă de Ministerul Economiei, acţionarul principal al companiei, la rândul său presat de FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană.
Contractele cu aşa zişii „băieţi deştepţi”, prin care diverşi traderi de energie luau curent ieftin şi-l vindeau scump, erau încheiate pe mai mulţi ani şi au fost amintite, în repetate rânduri, chiar şi de preşedintele Traian Băsescu. Acesta a recunoscut, recent, că lupta sa împotriva „băieţilor deştepţi”, din energie nu a condus la niciun rezultat, contractele bilaterale rămânând valide la Hidroelectrica.
FMI a cerut recent instituirea unui management privat la companiile de stat, printre care şi Hidroelectrica, şi privatizarea unui pachet cât mai mare din acţiuni. Performanţa slabă de până acum şi contractele păguboase fac ca valoarea „de inventar” a companiei să fie de doar patru miliarde de euro. O evaluare făcută fie în funcţie de puterea instalată (6,3 GW), fie după profitul potenţial (0,5-1 miliarde euro pe an) indică o valoare reală de cel puţin 15 miliarde de euro.