Hidroelectrica repune oficial în funcțiune un grup de la hidrocentrala Porțile de Fier 1, reparat la Reșița

Hidroelectrica pune oficial în funcțiune, vineri la prânz, hidroagregatului nr. 1 (HA1) de la Centrala Hidroelectrică Porțile de Fier I, “un proiect de anvergură în valoare de aproximativ 55 de milioane de lei”, după cum arată compania. La eveniment va participa ministrul Energiei, Sebastian Burduja și directorul general al Hidroelectrica, Karoly Borbely.
Mihai Nicuţ - J, 20 mart. 2025, 19:54
Hidroelectrica repune oficial în funcțiune un grup de la hidrocentrala Porțile de Fier 1, reparat la Reșița

Proiectul, demarat în iulie 2023, a implicat demontarea completă a hidroagregatului, transportul componentelor la fabrica UCMH din Reșița pentru expertiză și reparații, urmat de remontarea și testarea ansamblului rotor-turbină în fabrică.

„Acest proiect, cu un grad ridicat de complexitate, demonstrează capacitatea Hidroelectrica  împreună cu celelalte două companii din grup, UCMH Reșița și Hidroserv, de a executa lucrări tehnice ample, esențiale pentru siguranța și performanța sistemului energetic național. Suntem încântați de progresul realizat și ne bucură că am putut respecta termenul de finalizare a lucrărilor, cel din 14 februarie 2025”, a declarat Borbely luna trecută, când HA 1 a reintrat în probe.

Contractul lucrărilor a fost atribuit societății SSH Hidroserv, care a subcontractat execuția în fabrica UCMH din Reșița. Aici, rotorul turbinei – cu un diametru nominal de 9.500 mm – a beneficiat de execuția unor activități de anvergură, inclusiv prelucrări specializate, posibile doar cu ajutorul mașinilor-unelte de mari dimensiuni, unice în țară.

„Proiectul HA1 din CHE Porțile de Fier I este o adevărată premieră pentru Hidroelectrica, întrucât implică o colaborare complexă și multidisciplinară a tuturor societăților din cadrul acesteia” a adăugat Karoly Borbely. Activitățile din fabrică, inclusiv probele cu rotorul complet echipat, s-au desfășurat între decembrie 2023 și septembrie 2024, iar din luna octombrie 2024 a început remontarea la Porțile de Fier I. Pe 14 februarie 2025 au fost finalizate lucrările, fiind deja în curs testele cu fluide și verificările integrării tuturor sistemelor auxiliare, pas care marchează intrarea în faza finală de punere în funcțiune.

“Această etapă a fost esențială pentru asigurarea funcționării optime a instalațiilor noastre și pentru menținerea performanțelor de vârf ale sistemului hidroenergetic național. Mulțumim tuturor celor implicați în acest proiect și suntem încrezători că, prin continuarea acestor eforturi, vom asigura o producție sustenabilă și eficientă de energie electrică, sprijinind astfel tranziția energetică a țării noastre” a transmis atunci și Dragoș Novac, managerul Sucursalei Porțile de Fier.

De ce a fost necesara modernizarea HA1

Porțile de Fier 1 este cea mai mare importantă hidrocentrală din patrimoniul Hidroelectrica și, implicit, din România, pusă în funcțiune în 1970-1972, dar modernizată la începutul anilor 2000, când puterea celor șase grupuri a fost crescută de la 175 la 194 MW, în cadrul celui mai scump și mediatizat contract din energie de la căderea comunismului încoace.

Scriam acum mai bine de un an că toate cele șase hidroagregate ale centralei de la Porțile de Fier vor fi înlocuite pe rând. “Ciclul normal de viață al echipamentelor este de 30  de ani, făcând abstracție de faptul că fosta retehnologizare a fost un fiasco total. Lucrările vor începe efectiv în 4-5 ani, după elaborarea expertizelor, a studiului de fezabilitate cu indicatorii, licitația pentriu execuție, contracatare, basic design, model și execuție efectivă, grup cu grup. Este o lucrare mare și trebuie pregătită din timp”, ne-a spus atunci Bogdan Badea, director de investiții al companiei, fost director general.

Citește și:

Și 2025 va fi un an prost pentru „perla coroanei”, Hidroelectrica. Va fi din nou scădere, ce cifre s-au anunțat

Te-ar mai putea interesa și
Premierul Bolojan va trimite la Parchet documentele privind sediul EximBank
Premierul Bolojan va trimite la Parchet documentele privind sediul EximBank
Premierul Ilie Bolojan a anunțat, joi, că va trimite toate documentele privind imobilul RA-APPS unde funcționează EximBank către parchet, scrie Agerpres. ...
Doar 15 mărci de vehicule electrice din China vor fi viabile din punct de vedere financiar până în 2030 – studiu
Doar 15 mărci de vehicule electrice din China vor fi viabile din punct de vedere financiar până în 2030 – studiu
Un studiu realizat de compania de consultanță AlixPartners arată că din zecile de mărci din China care produc în prezent ...
România fierbe la 40 de grade. Cod portocaliu de caniculă în Bucureşti şi mai mult de jumătate de ţară – Vezi harta
România fierbe la 40 de grade. Cod portocaliu de caniculă în Bucureşti şi mai mult de jumătate de ţară – Vezi ...
Mai mult de jumătate din ţară, inclusiv Capitala, se vor afla vineri şi sâmbătă sub Cod portocaliu de caniculă şi ...
Bolojan spune că nu s-ar întâmpla nimic dacă România ar avea mai puțini parlamentari
Bolojan spune că nu s-ar întâmpla nimic dacă România ar avea mai puțini parlamentari
Premierul Ilie Bolojan s-a declarat, joi, convins că, dacă ar fi redus numărul de parlamentari, nu s-ar întâmpla nimic, ...