Hidroelectrica, retrogradată cu patru trepte de Moody’s. Azi se decide insolvenţa

Agenţia de evaluare Moody's a retrogradat ratingul companiei Hidroelectrica cu patru trepte, de la Ba1 la B2. 
Economica.net - mie, 20 iun. 2012, 06:51
Hidroelectrica, retrogradată cu patru trepte de Moody's. Azi se decide insolvenţa

Agenţia de evaluare financiară Moody’s a coborât cu patru trepte ratingul Hidroelectrica, de la „Ba1” la „B2”, după ce compania şi-a cerut insolvenţa, şi a atribuit perspectivă negativă, avertizând că ar putea urma o nouă retrogradare.

„Retrogradarea (…) vine după ce compania şi-a cerut recent insolvenţa, ceea ce indică o creştere semnificativă a riscului de default (încetare de plăţi – n.r.) şi aduce în calcul natura imprevizibilă a procedurilor de insolvenţă. Coborârea ratingului reflectă de asemenea deteriorarea premiselor privind un eventual sprijin financiar din partea Guvernului român pentru Hidroelectrica în caz de necesitate, în contextul pasivităţii şi lipsei de transparenţă în privinţa evoluţiilor recente de la companie”, a declarat Richard Miratsky, vicepreşedinte şi senior analist în cadrul Moody’s, totodată analist principal pentru Hidroelectrica.

Creşterea riscului de neplată în urma cererii de intrare în insolvenţă „ar putea accelera maturităţile datoriilor dincolo de capacitatea companiei de a-şi respecta obligaţiile şi ar putea reprezenta un obstacol semnificativ pentru eventuale încercări de a atrage noi finanţări”, avertizează agenţia.

Solicitarea de intrare în insolvenţă generează incertitudini în privinţa capacităţii şi flexibilităţii financiare a Hidroelectrica în privinţa onorării serviciului datoriei şi datoriilor scadente în perioada procesului de insolvenţă, astfel că ratingul companiei a primit perspectivă negativă şi rămâne sub evaluare pentru potenţiale noi retrogradări.

Evaluarea se va concentra pe rezultatul şi consecinţele deciziei Tribunalului Bucureşti privind cererea de intrare în insolvenţă a Hidroelectrica, dar şi pe acordarea, sau nu, de către Guvern, a unui sprijin financiar pentru a se asigura că societatea va continua să-şi onoreze obligaţiile, se spune în comunicat.

Compania Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică şi unul dintre cele mai valoaroase active ale statului român, a trimis vinerea trecută Tribunalului Bucureşti o solicitare de intrare în insolvenţă.  Azi, Tribunalul va decide dacă acceptă sau nu intrarea companiei în insolvenţă. 

Intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica, după „un dezastru de management” şi seceta din 2011, nu vizează falimentul companiei, ci reorganizarea, care va dura 16-18 luni, şi nu va duce la vânzarea de active sau închiderea de hidrocentrale, a declarat ieri Remus Vulpescu, preşedintele CA al Hidroelectrica şi şeful OPSPI.

„Scopul procedurii este următorul: aşa cum este prevăzut în lege, administratorii oricărei societăţi care constată că nu mai poate face faţă din cauza lipsei de lichidităţi unor obligaţii financiare ajunse la scadenţă sunt obligaţi să solicite Tribunalului pronunţarea unei cereri de deschidere a procedurii insolvenţei. Procedura insolvenţei are ca unic scop identificarea corectă a problemelor cu care se confruntă societatea comercială debitoare, identificarea unor soluţii la acele probleme după ce vor fi fost identificate şi aplicarea concretă a soluţiilor identificate, aprobate şi de creditori şi de acţionari, prin intermediul administratorului judiciar, în scopul reorganizării activităţii, în scopul plăţii tuturor datoriilor”, a spus el.

Întrebat despre implicaţiile procedurii insolvenţei asupra contractelor bilaterale încheiate între Hidroelectrica şi „băieţii deştepţi”, şeful CA a spus că „noi nu asociem în momentul de faţă aceste contracte bilaterale cu procedura de insolvenţă”, o eventuală ajustare a acordurilor urmând să fie decisă de „autorităţile şi organele competente”, respectiv judecătorul sindic, adunarea creditorilor şi administratorul judiciar. El a adăugat că nu doreşte să facă speculaţii pe această temă, iar în prezent negocierile privind contractele bilaterale „nu au fost oficial sistate”.

Înaintea depunerii cererii de intrare în insolvenţă, reprezentanţii companiei au avut întâlniri cu creditorii cu debite mai vechi de 90 de zile, respectiv Ministerul Economiei, Fondul Proprietatea şi Administraţia Naţională Apele Române, conform sursei citate.

În schimb, Vulpescu a arătat că băncile partenere ale companiei nu au de încasat restanţe la împrumuturile acordate, iar Hidroelectrica nu îşi propune restructurarea portofoliului de credite.

Totodată, el a spus că insolvenţa nu va determina o scădere a cantităţii de energie livrate de Hidroelectrica în sistemul naţional.


Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...