Hidroelectrica scoate la licitație retehnologizarea hidrocentralei Râul Mare-Retezat. Este a doua mare centrală hidro de pe râurile din România
Proiectul este unul foarte amplu, după cum reiese chiar din descrierea sumară din titlul anunțului de participare:
“RETEHNOLOGIZARE C.H.E. RAUL-MARE RETEZAT implica in principal: Fabricaţie, montaj şi punere în funcţiune turbină hidraulică; Fabricaţie, montaj şi punere în funcţiune generator electric; Modernizare, montaj şi punere în funcţiune echipamente hidromecanice (vane fluture şi vane sferice) pentru hidrocentrale; Modernizare/retehnologizare şi punere în funcţiune staţii electrice de transformare; Montaj şi punere în funcţiune sisteme de automatizare şi SCADA pentru centralele producătoare de energie electrică Proiectare si testare model turbina hidraulica tip Francis. Proiectare generator electric; Proiectare statii electrice de transformare inalta tensiune; Proiectare sisteme de automatizare si SCADA”.
Potrivit estimării companiei, valoarea estimată a contractului este de 76,98 milioane de euro, iar ofertele sunt așteptate până la data de 24 mai. Atribuirea contractului se face în urma unei “proceduri competitive cu negociere”. Criteriul este cel mai bun raport preț-calitate, dar prețul are o pondere de doar 60% în punctajul final, restul ținând de aspecte tehnice legate de performanțele garantate ale echipamentelor după retehnologizare.
O centrală mare, dar cu probleme
Amenajarea Râul Mare Amonte (Retezat), cu o putere instalată totală de 349 MW, asigură 629,50 GWh producție medie anuală de energie și cuprinde barajul Gura Apelor și hidrocentralele Retezat și Clopotiva, cu toate obiectele aferente acestora. Hidrocentrala Retezat, construcție subterană realizata intre anii 1977-1986, este a doua centrala de vârf de pe râurile interioare din țară. Aceasta este echipată cu doua turbine de tip Francis, cu o putere instalata de 335 MW și o energie medie multianuala de 605 GWh. Hidrocentrala Clopotiva, situata în aval de hidrocentrala Retezat, este echipata cu doua turbine de tip Kaplan cu o putere instalata de 14 MW. Este o centrala pe derivație cu rol de centrala de restituție.
Centrala Râul Mare-Retezat este a doua mare centrală hidro de pe râurile interioare din România, după cea de la Lotru, (două grupuri de câte 175 MW fiecare) dar nu a funcționat niciodată la capacitatea sa maximă din 1986, de când a fost pusă în exploatare, din cauze temerilor de infiltrații,
A fost un proiect cu o valoare de un sfert de miliard de dolari însă barajul nu a putut fi niciodată umplut până la cota sa normală, de 1.072 metri NNR (nivel normal de retenție) și nici acum nu este recepționat la această cotă.
Turbinele de 175 MW au fost fabricate la UCM Reșița și sunt cele mai mari hidroagregate produse în România.
De câțiva ani, după câteva lucrări la amenajarea hidroenergeică, Hidroelectrica a demarat un proces de umplere controlată sub supraveghere a lacului, necesar înainte de a se demara lucrările de retehnologizare.