Ajutoarele, constând în hrană, au fost trimise sinistraţilor din cele două oraşe din Serbia simultan cu desfăşurarea la Bucureşti a celei de 89-a sesiuni a Comisiei mixte româno – sârbe, în perioada 10 – 12 iunie 2014.
Obrenovac, care găzduieşte cea mai mare centrală energetică din Serbia, este una dintre cele mai afectate localităţi, unde toţi locuitorii, respectiv 20.000 de persoane, au fost evacuate.
Destinaţia ajutoarelor vizează în mod indirect şi întrajutorarea colegilor sârbi de la Electric Power Industry of Şerbia (EPS) – omologul Hidroelectrica din Serbia – cea mai mare întreprindere din ţară, a cărei capacitate totală instalată se ridică la 8.359 MW, având în vedere că în urma acestor evenimente neprevăzute exploatarea minieră a companiei din apropiere de oraşul Obrenovac a fost inundată în întregime.
‘Încurajez şi celelalte companii şi instituţii ale statului şi mediul privat, deopotrivă, să fie solidari cu vecinii noştri greu încercaţi de vreme şi vremuri, să contribuie material la reclădirea edificiilor avariate şi la renaşterea speranţei unui popor brav, care, ca şi românii, s-a luptat cu multe adversităţi de-a lungul istoriei’, a declarat administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza.
Serbia s-a confruntat recent cu cele mai grave inundaţii din ultimii 120 de ani, un procentaj mare din populaţia Serbiei fiind afectată de inundaţiile în urma cărora au murit un număr de 51 de persoane.
Situaţia din Serbia este ‘catastrofală’, potrivit premierului sârb Aleksandar Vucici, iar pagubele au fost estimate între 1,5 – 2 miliarde de euro. Pe lângă un număr mare de locuinţe distruse sau avariate, au fost puternic afectate şi infrastructuri rutiere şi feroviare, sectoarele agricol şi energetic.