Hidroelectrica va putea fi listată în acest an doar dacă se rezolvă problema investiţiilor nerentabile de 2 mld. euro

Hidroelectrica poate fi listată în acest an doar dacă se va rezolva până la finele lunii martie problema investiţiilor nerentabile ale companiei, care se ridică la 2 miliarde de euro şi care ar micşora substanţial valoarea producătorului de energie , a declarat, marţi, Ovidiu Agliceru, directorul general al Hidroelectrica, într-o conferinţă pe teme energetice.
Economica.net - mar, 21 feb. 2017, 10:39
Hidroelectrica va putea fi listată în acest an doar dacă se rezolvă problema investiţiilor nerentabile de 2 mld. euro

‘Eu am fost întrebat vara trecută când va avea loc listarea. Am condiţionat această listare de rezolvarea investiţiilor nerentabile. Din punctul nostru de vedere, am rezolvat această problemă în acte din septembrie, dar când am încercat să transferăm unele dintre ele, nu s-a reuşit. Listarea este fezabilă pentru acest an în situaţia în care aceste investiţii nerentabile vor fi soluţionate în trimestrul unu. Dacă în trimestrul unu al acestui an nu vor fi soluţionate, sigur că listarea se va amâna’, a spus oficialul producătorului hidro.

Agliceru a precizat că este vorba despre investiţii nerentabile pentru Hidroelectrica, adică nu au ca scop producţia de energie, ci au ca obiect principal alimentări cu apă sau atenuări de viitură.

‘Aceste investiţii nerentabile energetic, dacă ar trebui terminate de Hidroelectrica, ar însuma 2 miliarde de euro. Această sumă, dacă ar apărea în faţa investitorilor ca obligaţie de plată, ar micşora substanţial valoarea societăţii’, a completat el.

Agliceru a mai spus că Hidroelectrica are un plan de investiţii de peste un miliard de euro pentru următorii cinci ani.

‘Este vorba despre 1-1,1 miliarde de euro în următorii cinci ani, acesta este planul de investiţii. 300 de milioane de euro este planul de retehnologizare, 300 de milioane în modernizări, care înseamnă reparaţii, apoi 250 de milioane în terminarea investiţiilor în centrale noi’, a arătat el.

Hidroelectrica a avut anul trecut 1,5 miliarde de lei profit brut şi 3,4 miliarde de lei venituri, potrivit rezultatelor preliminare, la o producţie de 17,4 TWh de electricitate, a mai spus oficialul companiei.

În Adunarea Generală Extraordinară din 7 februarie, acţionarii Hidroelectrica au prelungit până la data de 7 august 2017 scrisoarea de angajament cu sindicatul de intermediere Morgan Stanley – Raiffeisen în vederea listării la bursă a producătorului de energie, au precizat, pentru AGERPRES, reprezentanţii Hidroelectrica.

‘Referitor la solicitarea dumneavoastră privind conţinutul Actului Adiţional nr. 5 la scrisoarea de angajament semnată de Hidroelectrica cu sindicatul de intermediere Morgan Stanley&Co International plc şi Raiffeisen Capital & Investment SA, act adiţional care a fost aprobat în AGEA Hidroelectrica din 07.02.2017, vă informăm că acest act adiţional prevede prelungirea duratei Scrisorii de Angajament până la finalizarea Ofertei Publice Primare, dar nu mai târziu de 7 august 2017’, informează biroul de presă al Hidroelectrica.

În 2013, Guvernul a decis listarea la Bursa de Valori Bucureşti a companiei, prin majorarea capitalului şi lansarea unei oferte publice primare de vânzare de acţiuni a unui pachet nou emis reprezentând 15% din capitalul social existent anterior majorării.

Statul român deţine 80% din Hidroelectrica, prin intermediul Ministerului Energiei, iar 20% din acţiuni sunt deţinute de Fondul Proprietatea.

Te-ar mai putea interesa și
80 de trenuri afectate de trecerea la ora de vară
80 de trenuri afectate de trecerea la ora de vară
Un număr de 80 de trenuri vor fi afectate de trecerea României la ora oficială de vară, în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când ora 03:00 va deveni ora 04:00, informează CFR SA,......
Cum influențează lumea trecerea la ora de vară din acest weekend
Cum influențează lumea trecerea la ora de vară din acest weekend
Trecerea la ora de vară va avea loc în acest weekend, iar în fiecare an tranziția ridică semne de întrebare cu privire ...
Cele mai mici costuri orare cu forța de muncă, în Bulgaria și România
Cele mai mici costuri orare cu forța de muncă, în Bulgaria și România
Costurile medii orare cu forța de muncă în economia globală erau estimate anul trecut la 33,5 euro în UE și la 37,3 ...
IAG construiește vehicule blindate și drone la Burgas
IAG construiește vehicule blindate și drone la Burgas
Compania bulgară International Armored Group (IAG) a început să producă vehicule blindate la noua sa uzină construită ...