Hidroelectrica vrea să contracteze un credit de 400 mil. euro pentru modernizarea a patru hidrocentrale

Economica.net
07 11. 2013
hidroelectrica_p5_an_25706900

Cele patru hidrocentrale sunt Vidraru, Mărişelu, Râul Mare şi Stejaru.

El a criticat intenţia Guvernului de a investi în proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa-Lăpuşteşti, proiect-gigant de 1,3 miliarde de euro, unde Hidroelectrica este acţionar majoritar.

‘Eu nu cred în proiectul Tarniţa-Lăpuşteşti. Trebuie să reabilităm hidrocentrale care însumează 1.000 de MW şi fac majoritatea serviciilor de sistem (cele patru pentru care se negociază creditul – n.r.). În schimb, noi finanţăm OZN-uri, precum Tarniţa, Făgăraş-Hoghiz sau Paşcani’, a spus Borza.

El a mai afirmat că valoarea activelor Hidroelectrica se ridică la 20 de miliarde de lei, prin urmare o taxă de 1,5% pe construcţiile speciale ar însemna 30 de milioane de lei.

Borza a mai spus că Hidroelectrica va încheia anul cu un profit de 900 de milioane de lei, la o producţie relativ mică, de 14 TWh, comparativ cu media multianuală de 17 TWh. Costurile de producere a energiei sunt de 153 de lei pe MWh pentru Hidroelectrica, iar preţul mediu cu care compania a vândut energie în primele nouă luni a fost de 183 de lei pe MWh.

Întrebat de ce ‘băieţii deştepţi’ din energie, respectiv Alpiq şi Energy Holding, au dat în judecată Hidroelectrica după rezilierea contractelor cu aceştia, Borza a precizat că aceşti furnizori cer în instanţă daune morale pentru beneficiul nerealizat.

‘Preţul mediu din contractele cu ei la momentul rezilierii (vara anului 2012 – n.r.) era de 130 de lei pe MWh, iar preţul mediu în piaţă era 260 de lei. În urma negocierilor, ei ar fi oferit 142 de lei maximum, dar noi nu am fost de acord’, a completat Borza, amintind de ce au fost reziliate contractele.