Hidroelectrica vrea să cumpere nu una, ci trei societăți de furnizare de energie electrică

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din țară, intenționează să cumpere mai multe societăți de furnizare, potrivit unui anunț al companiei, nu doar una singură.
Mihai Nicuţ - joi, 07 apr. 2022, 09:06
Hidroelectrica vrea să cumpere nu una, ci trei societăți de furnizare de energie electrică

Despre intenția Hidroelectrica de a cumpăra o societate de furnizare de energie electrică am scris mai demult AICI – compania caută să achizițoneze servicii de consultanță pentru achiziționarea unei companii de furnizare de energie electrică și gaze naturale, potrivit unui anunț publicat în sistemul electronic de achiziții publice.

Noutatea este că Hidroelectrica vrea servicii de consultanță pentru a achiziționa nu una, ci până la trei companii de furnizare, după cum vedem în convocatorul Adunării Generale a Acționarilor prin care compania cere acordul pentru cumpărarea serviciilor de consultanță.

“Hidroelectrica își propune să dezvolte în continuare portofoliul de furnizare, pe de-o parte in contextul diversificării surselor de vânzare a energiei produse, care în prezent este supusă volatilității piețelor en gros de energie, permițând in acest mod o creştere a predictibilitatii veniturilor societății, iar pe de altă parte, extinderea portofoliului de furnizare reprezintă, în cadrul strategiei companiei noastre modul cel mai eficient de monetizare a Certificatelor verzi provenite din portofoliul de producție din surse regenerabile pe care Hidroelectra îl deține și care a fost recent completat prin achiziția centralei eoliene de la Crucea, cu o capacitate instalată de 108 MW.

În acest context ne propunem să explorăm posibilitatea creşterii portofoliului de furnizare prin analiza detaliată a maximum 3 societăți care activează în acest domeniu, în vederea unor eventuale preluări”, arată compania

Electrica Furnizare, prima “țintă”, pot urma și alții mari?

Hidroelectrica este cel mai mare, ieftin, și profitabil producător de energie electrică din România, controlat de stat. Mai recent, compania a intrat și pe segmentul de furnizare a energiei electrice pentru clienții casnici, și are, de departe, cea mai bună ofertă de pe piață, 250 de lei/MWh pentru energia activă, cam la o jumătate-o treime din cât au, pe ofertele actuale, furnizorii mari. Asta pentru că își permite să furnizeze propria energie, pe când ceilalți trebuie să o cumpere. Compania a reușit, inclusiv cu largul concurs al ministrului Energiei, care a popularizat-o foarte des, să ajungă la peste 100.000 de clienți casnici, după ce a operaționalizat o platformă online foarte simplă de contractare.

Potrivit informațiilor noastre, publicate și în trecut, ținta Hidroelectrica este de a prelua Electrica Furnizare, compania de furnizare a Grupului Electrica, cu peste trei milioane de clienți, cea mai mare din România alături de firmele de furnizare ale Enel. Electrica este o companie privatizată prin Bursă, dar la care statul român este cel mai mare acționar, chiar dacă minoritar. Ideea unei astfel de achiziții este vehiculată de multă vreme printre decidenții din sector, și poate fi interpretată și ca o dorință a Guvernului de a oferi cât mai multă energie (mai) ieftină unui număr cât mai mare de clienți persoane fizice. Hidroelectrica a produs anul trecut cam 17 TWh de energie, la un consum național de aproape 60 TWh.

Mișcarea Hidroelectrica survine într-un moment în care furnizarea de energie electrică se chinuie să supraviețuiască în România, deci producătorul are oportunitatea să ofere puțin pentru a cumpăra infrastructura și portofoliul de clienți al Electrica Furnizare. Compania a avut anul trecut pierderi de 390 de milioane de lei, în contextul exploziei costurilor de achiziție ale energiei din piață, dar pe care compania nu le-a transferat clienților – Electrica Furnizare a menținut prețurile asumate în contractele cu clienții casnici, dar și în contextul în care furnizorii au suportat în majoritate din propriile resurse reducerile de facturi prin schemele de plafonare/compensare, pemtru că statul nu le-a retiurnat la timp banii – s-a spus recent că statul a plătit undeva la 25% din cât ar fi trebuit să returneze furnizorilor.Iar, pentru a-și putea continua activitatea, furnizorii au recurs la credite bancare pentru a-și asigura cash-flow-ul.

Problema este că toți furnizorii, inclusiv cei mari, riscă să aibă probleme și mai mari de cash-flow dacă statul nu își onorează la timp plățile. Asta pentru că, și în schema de sprijin actuală pentru clienți, valabilă un an, prin care prețul energiei electrice este plafonat, furnizorii sunt cei care asigură întâi finanțarea, reducând factura, după care își așteaptă banii de la stat. Recursul la credite bancare nu mai este posibil în multe cazuri – s-a atins limita de expunere pe sectorul energetic – iar furnizorii nu pot totuși funcționa la nesfârșit în pierdere. Astfel, în situația în care se va ajunge ca statul să nu plătească, este plauzibil ca și un furnizor mare să dorească să renunțe la acest business, iar oferta de achiziție a Hidroelectrica ar putea fi o soluție.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică, controlat de stat, mizează în acest an pe un profit net de 2,9 miliarde de lei, în ușoară scădere față de cel din 2021, potrivit bugetului companiei, care urmează să fie supus aprobării acționarilor.

Profitul net în acest an al Hidroelectrica este estimat la 2,906 milioane de lei, în scădere cu 8% față de rezultatul net preliminat pentru 2021, de 3,155 miliarde de lei. Profitul brut este estimat la 3,65 miliarde de lei, și el în scădere de la cele 3,88 miliarde în anul 2021.

Veniturile totale ale companiei sunt estimate în creștere în acest an, la 7,33 miliarde de lei, un plus de 10,5% față de cele din 2021, preliminate la 6,63 miliarde de lei, potrivit datelor de buget.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...