Hidroelectrica a propus, după cum știm, un program investițional ambițios, cu o valoare de 26 de miliarde de lei, pentru intervalul 2020-2025, care conține proiecte noi de generare atât în zona hidro, cât și în eolian (inclusiv offshore, la Marea Neagră) și fotovoltaic.
O investiție despre care nu s-a vorbit încă este o centrală pe biomasă, situată în zona Porțile de Fier 1, care să folosească lemnele care ajung în lacurile de acumulare.
Cităm din strategie:
“Capacităţi de producere a energiei electrice pe bază de biomasă, valorificând potenţialele sinergii legate de utilizarea materialului lemnos (plutitori) colectat din frontul de retenţie cu ajutorul mașinilor de curaţat gratare de la prizele de apăstrategie
Proiectul implică realizarea unei centrale de producție de energie pe baza de biomasa. Materia prima utilizata va utiliza masa lemnoasă colectată de pe luciul apei, înclusiv a celei acumulate la nivelul grătarelor montate la Centrala Porțile de Fier I și la centralele hidroelectrice din apropiere;
Pe lângă proiectul de construcție al centralei de producție de energie se vor achiziționa și echipamente speciale pentru curățarea grătarelor hidrocentralelor.
Locația proiectului este lângă centrala Porțile de Fier I.
Proiectul are o valoare estimată de cca. 81.600 mii lei.
Termenul estimat de punere în funcțiune este anul 2023”.
Compania spune că va lua această decizie de investiții în urma unor “studii aprofundate”.
Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie electrică din România, cu o putere instalată totală de 6.444 MW în 208 centrale. Este controlat de statul român, în proporție de 80%, restul fiind deținut de Fondul Proprietatea.